MilujemeVychod - 10 svetoznámych ľudí s koreňami z východného Slovenska

10 svetoznámych ľudí s koreňami z východného Slovenska

Zaujímavosti

Zdieľaj

1. Paul Newman (1925 – 2007)

Herec, režisér a podnikateľ s nesmiernou charizmou, ocenený Oscarom, dvomi Zlatými glóbusmi, Emmy a cenou Filmového festivalu v Cannes. Jeho matka Terézia Fecková bola Slovenka pochádzajúca z dedinky Ptičie pri Humennom, no syna už porodila na predmestí Clevelandu. Slovensko počas svojho života nikdy nenavštívil. Jeho príbuzní dodnes žijú v Humennom.

2. Jon Voight (1938)

Hollywoodsky herec. Získal Oscara za najlepší herecký výkon vo filme Návrat domov z roku 1978. Narodil sa v New Yorku. Jeho dedko z otcovej strany bol Juraj Vojta, slovenský prisťahovalec z Košíc. V Amerike si ho, podobne ako mnohí ďalší Slováci, poangličtil, aby znelo lepšie.

3. Angelina Jolie (1975)

Jedna z najkrajších herečiek súčasnosti. Je dcérou vyššie spomenutého Jona Voighta, preto je tiež ďalšou generáciou potomstva slovenských imigrantov v USA. Jej pradedko, otec oscarového herca Johna Voighta, prišiel do Ameriky z Košíc, vtedy ešte s menom Vojta, aby sa stal profesionálnym hráčom golfu.

4. Steve McQueen (1930 - 1980)

Zo slovenskej sedemčlennej rodiny žijúcej v USA pochádzal aj Steve McQueen. Jeho pôvod siaha do Jastrabieho pri Michalovciach. Preslávil sa najmä rolou vo westerne Sedem statočných. Podobne ako Newman, Slovensko nikdy nenavštívil.

5. Tom Selleck (1945)

Detektív Thomas Magnum zo seriálu Magnum, ktorého stvárnil Tom Selleck, s jeho typicky havajskou košeľou, bejzbalovou čapicou a červeným Ferrari. Tento charizmatický herec má k Slovensku veľmi blízko. Jeho otec, Robert Selleck, pochádzal z východného Slovenska.

6. Chuck Bednarik (1925 – 2015)

Bývalý profesionálny americký futbalista, známy ako najničivejší rozrážač histórie NFL. Jeho rodičia opustili obec Široké v roku 1920. Usadili sa v meste Betlehem v štáte Pensylvánia, kde pracovali v oceliarni. Chuck chodil do miestnej slovenskej školy.

7. Robert Urich (1946 - 2002)

Hereckú kariéru odštartoval v Los Angeles, kde ho režiséri obsadzovali hlavne do úloh nekompromisných chlapíkov bojujúcich proti zločinu. Preslávila ho postava súkromného detektíva Dana Tanna v seriáli Vegas. V deväťdesiatych rokoch to bol hlavne seriál Spenser. K svojim slovenským koreňom sa však vždy hlásil. Do Ameriky sa jeho starí rodičia Peter Jurič a Terézia, rodená Pillarová, vysťahovali pred prvou svetovou vojnou z Lukova v hornom Šariši. Priezvisko Urich je vlastne poangličtené Jurič.

8. Andy Warhol (1928 - 1987)

Maliar, filmový tvorca, autor a dôležitá osobnosť v hnutí pop art. Pochádzal z prisťahovaleckej rusínskej dediny Miková. V roku 1991 bolo založené Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. Ako prvé na svete bolo venované osobnosti kráľa pop-artu.

9. Martina Hingisová (1980)

Švajčiarska tenistka narodená v Košiciach. Niekoľkonásobná víťazka Wimbledonu, Australian Open, najlepšia svetová tenistka roku 1997 a najlepšia športovkyňa sveta 1997. Roku 2007 oznámila koniec svojej športovej kariéry.

10. Lizabeth Scott (1922 - 2015)

Vlastným menom Emma Matzová. Narodila sa slovenským emigrantom Jánovi a Márii Matzovým, ktorí boli rusínskeho pôvodu. Hoci pochádzala zo šiestich detí vyrastajúcich v skromných pomeroch, vo svete filmu sa presadila už ako 23 ročná. Počas svojej hereckej kariéry spolupracovala s takými zvučnými menami ako napríklad Kirk Douglas, Elvis Presley alebo Humphrey Bogart.

Už ste čítali?

Svetový unikát, o ktorom ani netušíme, že ho máme priamo pod nosom

Aj na východnom Slovensku máme miesto svetového významu

7 tradičných "východniarskych" receptov

Postupom času sa niektoré jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy, z našich kuchýň pomaly vytratili.

Tento kostolík ostal ako jediným symbolom po zaplavených obciach

V decembri 2017 uplynie 50 rokov, kedy bola ukončená výstavba vodného diela Domaša. Pri výstavbe tejto nádrže bolo úplne zaplavených 6 obcí a dve boli zaplavené čiastočne.

Top