MilujemeVychod - Gabika Utľak Šolcová: Zvedavosť je môj najsilnejší hnací motor

Gabika Utľak Šolcová: Zvedavosť je môj najsilnejší hnací motor

Ľudia / Anna Revická

Zdieľaj

Gabika pochádza z Košíc. Vyštudovala architektúru na Stavebnej fakulte TU v Košiciach. Profesionálne uplatnenie však našla v úplne inej oblasti. Svoju lásku ku kreativite a tvoreniu pretavila najprv do výroby šperkov a neskôr k tomu pridala aj domáce ručne vyrábané prírodné krémy a esenciálne nápoje. Stala sa “dušou a telom” svojej vlastnej kozmetickej značky GLL.

Štúdium architektúry je iste náročné. Prečo si sa rozhodla nevenovať tomu aj profesionálne?

Architektúra bola, a podľa mňa aj stále je, považovaná hlavne za mužský odbor. V dobe, keď som končila VŠ, ženy architektky mali oveľa nižšiu šancu sa profesionálne uplatniť. Dievčatá väčšinou končili za počítačom v projekčných kanceláriách pri najzákladnejších prácach. Aj keď som urobila niekoľko návrhov na rekonštrukcie bytov, domov a celých projektov, rozhodla som sa ísť úplne iným smerom. Už počas štúdia na vysokej škole som pracovala v kozmetickej firme a mala som určité pracovné postavenie. Zmes týchto okolností viedla k rozhodnutiu nedržať sa len architektúry. Tá zostala mojim koníčkom. Vzťah k dizajnu a krásnu som neskôr pretavila do svojich ďalších koníčkov ako umelecká fotografia a tvorba šperkov.

Dnes však ručne vyrábaš prírodné krémy a esenciálne oleje. Ako si sa k tomu dostala?

Vzťah ku kozmetike som mala od vysokej školy veľmi blízky. Počas prvého tehotenstva som sa začala zaujímať, čo všetko vlastne bežná kozmetika obsahuje a s hrôzou som zistila, že 90% krémov na mojej kozmetickej poličke malo zloženie na báze ropy. Všetko som to vyhodila a rozhodla sa hľadať zdravšiu alternatívu ku komerčnej kozmetike. Po narodení prvej dcéry som komerčné krémy vymenila za jednozložkové rastlinné oleje, avšak po nich som mala stále väčší pocit vysušenej pokožky, čiže ani tie u mňa neuspeli.

Náhodou som sledovala zaujímavý dokument v celoštátnej televízii, v ktorom ukazovali, ako sa robí najzákladnejší doma vyrábaný krém z rastlinného oleja a vody. Ak máš niekedy pocit, že sa ti zložila mozaika, ktorú v živote skladáš, tak u mňa tento moment nastal práve vtedy. To bolo to, čo ma “dostalo”. Postavila som sa a šla urobiť svoj prvý krém. Do oleja som zamiešala vodu, včelí vosk a takto vytvorila svoju prvú vzorku krému. Na prvýkrát sa mi to ani nepodarilo (smiech), ale neodradilo ma to.

Keď ti tvoj prvý pokus s krémom nevyšiel, čo ťa ťahalo vyrábať krémy aj naďalej? Neuvažovala si nad tým, že to bude “zlý recept”, ktorý nefunguje?

Mojím najsilnejším hnacím motorom je zvedavosť. A situácia, keď sa mi niečo nedarí a malo by to fungovať, ma zaplavujú čerstvou, neodolateľnou dávkou zvedavosti. Niekto to možno práve vtedy vzdá, ale mňa to ťahá skúšať veci znova a znova. Nakoniec, na moju veľkú radosť, sa mi podarilo vytvoriť emulziu, ktorá “prežila” tri dni. Počas tohto obdobia som ju testovala na sebe a videla som neuveriteľnú zmenu oproti natieraniu čistým rastlinným olejom, aj keď bol v akejkoľvek prvotriednej kvalite. Tento moment bol môj odrazový mostík.

GLL

Kombinácia oleja a vody sa veľmi nemá v láske. Neodeľovali sa pri výrobe navzájom od seba?

Dokázať, aby olej a voda žili v kréme v symbióze, je najťažším krokom celého výrobného procesu. Navyše, ak sa pri výrobe používajú len prírodné zložky, je to ešte ťažšie. Zvyčajne to býva kameň úrazu, prečo mnoho výrobcov ostáva pri tvorbe svojich „krémov“ len na báze tukov a olejov.

Keď sa človek pustí do výroby krému, potrebuje nájsť mechanizmus, ktorý zabezpečí, aby voda ostala v kréme. Voda je zároveň základ života všetkého živého na zemi. Ak ju pridáš do čohokoľvek, tak vytváraš ideálne podmienky pre množenie baktérií, pretože aj tie potrebujú na svoj život vodu. Inými slovami, musíš zároveň zabezpečiť, aby sa tvoj produkt nepokazil. Keď vyrábaš krémy z čistého prírodného tuku bez vody, kaziť sa nebude. Preto je pre mňa skutočný krém, teda zmes vody a tukov, tá najväčšia výzva.

Krémy si začala najprv vyrábať len pre vlastné použitie. Kedy nastal zlom a rozhodla si sa pustiť do podnikania v tejto oblasti?

V čase, keď som s krémom začínala, mala dcérka v škôlke vianočnú besiedku a rodičia boli požiadaní priniesť do vianočnej dražby vlastnoručne vyrábané veci. Ja som priniesla môj najobľúbenejší krémik s rozmarínom a medovkou a vtedy sa to odštartovalo. Krémiky sa na dražbe rozobrali a ľudia si začali posúvať svoje skúsenosti. Často som počula, ako sa medzi sebou mamičky bavia: „Skúšala si ten krémik s papierikmi na hodvábnej šnúrke?...“ Moje papieriky – príbalové letáčiky, ľudí podrobne informovali a zároveň odlišovali od ostatnej kozmetiky. Začiatky boli ťažké, ale dali mi veľa skúseností. Skvelé bolo, že som veľmi rýchlo dostávala prvé spätné väzby a to ma výrazne posúvalo vpred. Prvé etikety som napríklad tlačila doma na našej atramentovej tlačiarni. Etikety sa časom rozmočili a rozpíjali. Keď mi zákazníčka takúto prázdnu nádobku s nepeknou etiketou vrátila, okamžite som urobila nápravu. Zistila som aj, že krémom sa v plaste nedarí dobre, preto som začala používať sklo ako obal mojich krémov.

Prirodný krém

Viem, že niektorí ľudia môžu mať problém pri prechode z komerčnej kozmetiky na čisto prírodnú zhoršený stav pokožky. Ako si to vysvetľuješ?

Veľa ľudí má zle nastavený svoj pitný režim. Nie sú dostatočne hydratovaní, a tým pádom nie je ani ich pokožka. Súčasná kozmetika má vo svojom zložení okolo 80% vody, ktoré dokáže v sebe udržať vďaka chemickým emulgátorom. Len malý zvyšok tvoria účinné kozmetické a konzervačné látky. Takto je koža hydratovaná zvonku, ale nie v dostatočnej miere zvnútra. Je to ako keby ste rastlinku postrekovali vodou len na listy a skoro vôbec nepolievali.

Preto tým, ktorí prejdú na čisto prírodnú kozmetiku, ale zanedbávajú prísun tekutín počas dňa, sa môže stať, že sa im začnú tvoriť šupinky na pokožke. Pred výmenou kozmetiky za prírodnú, odporúčam zvýšiť príjem tekutín ešte pred zmenou značky. Môže sa totiž stať, že ak bol pitný režim nedostatočný, voda, ktorú majú komerčné krémy vo vysokej miere obsiahnuté, bude pokožke zrazu chýbať. Táto zmena je životne dôležitá aj pre celkové zdravie človeka. Stav a vzhľad pokožky to len odzrkadlí a je to pekne viditeľné. Skutočný dôvod na zvýšenie pitného režimu je hlavne naše zdravie. Pokožka sa nám odvďačí krásnym a zdravým vzhľadom.

Klasická komerčná kozmetika má veľmi veľa rôznych delení podľa typov pleti, veku, pohlavia, obdobia počas dňa či roka. Ako je to u teba?

Keď som na začiatku krémy vyrábala len pre svoju potrebu, nevedela som vyrobiť len jeden malý téglik. Vyrobila som oveľa viac krému než som v skutočnosti potrebovala a zvyšok som rozdala. Prípravky skúšala celá naša rodina, blízki priatelia, muži, ženy rôznych vekových kategórií a na rôzne časti tela. Práve obdobie testovania v začiatkoch mi prinieslo veľmi cenné skúsenosti a otvorilo mi oči, dovtedy zaslepené masívnymi reklamami kozmetických firiem.

Aj keď sú moje krémy, čo sa týka zloženia veľmi jednoduché, obsahujú veľmi kvalitné a účinné látky, ktoré nie sú potláčané chemickými prvkami a konzervantmi. A práve táto jednoduchosť dáva vyniknúť jednotlivým “živým” surovinám. Sú preto vhodné už od narodenia bez limitu veku, pohlavia, či ročného obdobia. GLL Krémy majú parametre krémov na najcitlivejšie očné okolie a nedráždia pokožku. Dala by si si kúpený krém na päty aj na tvár? Že nie? Ani ja nie. No môj krém na tvár ti zaručene ulahodí aj na pätách a na tvári, ani nehovorím. Tajomstvo je v čistote zloženia a použitých zložkách.

Okrem krémov vyrábaš aj esenciálne nápoje. Čo to vlastne je?

Sú ľudia, ktorí nemajú problém piť úplne čistú vodu. Ja patrím do skupiny tých, ktorým úplne čistá voda veľmi nechutí. Nie som ani fanúšikom balenej vody, ktorú bežne dostať v obchodoch v plastových fľašiach. Vždy som si uvedomovala, že príjem vody je dôležitý. Chcela som však piť niečo, čo mi bude chutiť. Aj keď som zvykla vodu ochucovať citrónom, mätou, rôznymi bylinkami, všetko ma po krátkom čase prestalo baviť. Rozmýšľala som, čo spraviť, aby bol môj pitný režim správny a zároveň, aby mi to aj chutilo.

Pri tvorbe krémov veľa pracujem s kvalitnými éterickými olejmi, ktoré sú konzumovateľné, avšak samotný olej na jazyku a na perách veľmi páli. Vymyslela som teda spôsob, ako ho konzumovať tak, aby mi chutil. Esenciálne nápoje sú zmesy jedlých éterických olejov, ktoré sa rozmiešajú v čistej vode v sklenenej fľaši. Do pol litra vody stačí pridať jednu kvapku oleja, poriadne pretrepať a máš pripravený skvelý nápoj, ktorý je zdravou alternatívou pre tých, ktorí majú radi ochutené vody. Neobsahuje bublinky, cukor, umelé ochucovadlá ani farbivá, no navyše poskytuje benefity liečivých bylín.

Takto vznikol nápoj, ktorý som mohla mať so sebou počas celého dňa. Človek nikdy nevie, ako dlho sa vonku zdrží a čo sa za ten čas udeje. Som veľkým zástancom sklenených fliaš, a preto som do našej ponuky pridala aj fľašu na vodu z borosilikátového skla. Ak mám vlastnú fľašu, nepotrebujem si kúpiť v obchode novú jednorázovú plastovú fľašu. V ktorejkoľvek reštaurácii môžem personál požiadať, aby mi napustil do mojej fľaše čistú vodu. To, že je voda z kohútika chlórovaná je minimum v porovnaní s tým, čo do seba dáme pri pití balenej vody. A takto si moju fľašu vody kedykoľvek a kdekoľvek viem ochutiť obľúbenou zmesou a esenciálny nápoj je na svete.

Esencialny nápoj

S akými prekážkami a ťažkosťami sa stretávaš pri podnikaní?

Zo začiatku to boli hlavne otázky detí: “Mami a ty kde chodíš do práce? Čo vlastne robíš?” Moje sebavedomie dostalo riadne zabrať. Pracovala som hlavne z domu a deti to nevedeli pochopiť. Veľmi som ocenila, keď na základe potrieb vznikla prevádzka, kde sú moje prípravky vyrábané. Razom sa štandardy zvýšili na profi úroveň. Pri výrobe používame ochranný odev, rukavice, rúško, dodržiavame maximálnu hygienu. Vyzerá to u nás ako v laboratóriu. Som rada, že práve tento môj posun deti vidia. Dokonca chodia za mnou veľmi radi na prevádzku. Je to naozajstná práca a páči sa im tam.

Najťažšie však stále pre mňa ostáva vyrovnať sa s očakávaniami rodiny, že budem vždy k dispozícii bez ohľadu na to, či mi moja práca horí alebo nie. Taktiež je pre mňa ťažké pracovať z domu, kde je napr. kopa špinavého riadu. Vtedy mávam výčitky svedomia. Veľakrát nakoniec vyhrá umývanie riadu. (Smiech.)

Úplne najviac som sa však zdržala pri vybavovaní certifikátu na krémy. V tom čase mala mladšia dcéra len dva rôčky. Bolo to dosť náročné obdobie.

Ako berieš konkurenciu? Nie je ťažké presadiť sa v tejto oblasti?

S výrobou krémov som nezačínala ako so svojou podnikateľskou činnosťou, ale ako s koníčkom. Na začiatku som nad tým ani neuvažovala, že by som sa tým mala niekedy živiť, tým pádom som konkurenciu ani neriešila. Predtým som vyrábala veľmi hodnotné šperky z drahých kovov a drahokamov. Až keď ma moji známi, začali oslovovať, aby som im predala moje krémy, začala som nad tým stále častejšie uvažovať. Nakoniec sa situácia zmenila a výroba šperkov ostala ako moje hobby. Myslím, že vznikajú stále nové kvalitatívne kategórie kozmetických výrobkov a preto opäť neriešim konkurenciu. Každý z výrobcov má nejaké svoje „NAJ“ a to osloví konkrétnu klientelu. Všetko ostatné je trošku o šťastí a hlavne o vytrvalej práci.

Na čo si zo svojej práce najviac hrdá?

Som veľmi hrdá na to, že vyrábam od základu vlastné produkty. Aj na suroviny, ktoré majú pôvod na Slovensku. Na samotný účinok a prospech, ktorý vytvára moja produkcia. Na to, že som dokázala rozbehnúť výrobu aj s malými deťmi. Na to, že sú zákazníci s výrobkami spokojní.

Keďže ani ja ani manžel nepochádzame z rodiny, v ktorej by mal niekto odvahu rozbehnúť vlastné podnikanie, pustiť sa do vlastného biznisu, bolo moje najťažšie rozhodnutie. Som však veľmi rada, že som nakoniec nabrala odvahu a sebavedomie do toho ísť. Ako som už spomínala, začiatky neboli najľahšie, ale ak sa človek chce presadiť, musí mať vytrvalosť, sebadôveru a hlavne veriť tomu, čo robí.

Z dlhodobého hľadiska som veľmi hrdá na to, že som získala nový pohľad na vodu a vytvorila esenciálny nápoj. Tento môj počin ma doslova napĺňa každý deň :-).

Na čom pracuješ teraz?

Mojím snom je vytvoriť krém, ktorý bude obsahovať všetky produkty včiel, ako je propolis, med, peľ, materská kašička a včelí vosk. Tento krém je zatiaľ v šuflíku, stále na ňom pracujem. Viem, že bude zázračný, veľmi sa na neho teším :-).

Dokončujeme aj naše prvé video na esenciálne nápoje. Neviem sa dočkať, prvých reakcií naň.

Foto: archív Gabika Utľak Šolcová

Recenzia

Som veľmi rada, že som mohla spoznať Gabikin levanduľový krém a ochutnať jej esenciálny nápoj.

Prírodná kozmetika

GLL levanduľový krém je pre mňa malý zázrak. U syna každú zimu bojujeme s veľmi suchou pokožkou na rukách, ktorá mu veľmi vysychá, následne praská a veľmi páli. Všetky krémy od detských, neparfémovaných až po tie, ktoré sú určené priamo na ruky, mu robili ešte väčšie problémy a po natretí ho ruky pálili omnoho viac. Jediné, čo nám zaberalo bola vazelína priamo z lekárne. Tí, ktorí ju poznáte, viete, že je veľmi mastná, takže potom už radšej nič do rúk nechytáte.
GLL levanduľový krém však u neho robí malé zázraky: nepáli, červené fľaky na rukách pomaly miznú, úžasne vonia, nie je mastný a lepkavý a "nežmolkuje". Ja tento krém používam na tvár. Pocit na pleti je skvelý, príjemná hladká pleť a žiaden pocit pnutia. Nádherná vôňa, do ktorej som sa zamilovala "na prvý pohľad." Čistá príroda, ktorá vás unesie na levanduľové polia. Neverila by som, že jeden malý krém môže mať také široké použitie. Vhodný pre ľudí bez ohľadu veku, pohlavia a na akúkoľvek časť tela. Tým, že je vkusne zabalený, môže byť aj milým nápadom na darček. Veď Vianoce sú tu "coby dup" :-).
Gabika, ďakujem za tento Tvoj malý "vynález".

Prírodná kozmetika

Esenciálny nápoj Essential Drink No.1 pripravíte z pol litra vody a jednej kvapky esenciálneho oleja. Keďže ja som ten typ človeka, ktorý má radšej čistú vodu bez príchute, pre mňa bolo toto riedenie prisilné. Viac mi vyhovovalo v pomere jeden liter vody a jedna kvapka oleja. Čo ma na prvýkrát veľmi milo oslovilo, bola príjemná mätovo-citrusová chuť nápoja. Podľa mňa príjemná zmena najmä pre tých, ktorí hľadajú zdravú alternatívu k ochuteným vodám a radi ochutnávajú nové veci. :-)

Gabika držím Ti palce v Tvojom tvorení a želám, nech aj naďalej Tvoje výrobky prinášajú ľuďom pomoc a radosť. Všetky Gabikine výrobky si môžete objednať cez jej stránku GLL.

Foto: Anna Revická

Už ste čítali?

Tento kostolík ostal ako jediným symbolom po zaplavených obciach

V decembri 2017 uplynie 50 rokov, kedy bola ukončená výstavba vodného diela Domaša. Pri výstavbe tejto nádrže bolo úplne zaplavených 6 obcí a dve boli zaplavené čiastočne.

10 svetoznámych ľudí s koreňami z východného Slovenska

Ani by ste neverili, koľko svetovo uznávaných osobností má korene na východnom Slovensku.

Miriama Marková: Počúvajte svojich zákazníkov, tí vás nasmerujú

Energická Mima zvláda rodinu, spoluprácu s časopisom MAMINKA, prácu v chránenej dielni, bloguje a popritom vyrába nádherné osobné šperky, ktoré si dajú na seba aj páni.

Top