MilujemeVychod - Košický kraj: Tip na jarný výlet mimo masy turistov

Košický kraj: Tip na jarný výlet mimo masy turistov

Miesta

Zdieľaj 48.597200, 21.467154

Približne pol hodinku autom juhovýchodne od Košíc leží malá obec len s niečo vyše 250 obyvateľmi. Či už ste milovníci prírody alebo histórie, určite sa oplatí navštíviť Slanskú Hutu.

Vojenské bunkre

To, čo robí Slanskú Hutu výnimočnou z historického hľadiska, sú vojenské bunkre. V rokoch 1937-1938 tu bolo postavených 55 ľahkých vojenských opevnení v línii od tejto obce. Ich úlohou bolo zabrániť možnému prieniku maďarských vojsk na československé územie.

Vojenské bunkre v okolí Slanskej Huty, zdroj: www.oma.sk

Dodnes sa zachovalo minimálne 22 z týchto objektov, ktoré sa nachádzajú priamo v obci Slanská Huta a ďalej z oboch strán zelenej turistickej značky v smere na Izru. Hneď na začiatku cesty je osem z nich dobre viditeľných uprostred lúk. Aj keď patria dnes už k raritnej dobovej vojenskej architektúre, nie sú stále pamiatkovo chránené. Aj napriek tomu sú však vďaka masívnym stenám zachované. Niekoľko bunkrov môžeme nájsť priamo v obci Slanská Huta a v blízkom okolí. Väčšina bunkrov v okolí obce Kuzmice bola zničených maďarským vojskom, keďže táto oblasť bola v rokoch 1938 - 1945 súčasťou Horthyovského Maďarska.

Zdroj: Youtube, Autor: altway.sk

Chov muflónov

Ďalšou zaujímavosťou obce je chov muflónov, ktorým sa od roku 2002 zaoberá rodina Héžeľova. Chov začínali s tromi kusmi, ktoré si zaobstarali zo ZOO v Kavečanoch. Dnes je ich počet niečo vyše 50 kusov.

zdroj foto: www.slanskahuta.sk

Koniareň

Táto obec je aj sídlom občianskeho združenia NEO OZ, ktorého hlavnou činnosťou je chov a starostlivosť o kone. Ako uvádzajú na svojej stránke: “ Stále viac ľudí vyhľadáva naozajstné priateľstvo s koňmi na základe jasnej komunikácie a porozumenia. Na to, aby sa sny stali skutočnosťou je potrebné sebaspoznávanie, zdokonaľovanie sa, trpezlivosť a štúdium. Práve naše Neo OZ je zamerané na získavanie informácii a skúsenosti tohto druhu bytia s koňmi.”

zdroj foto: www.slanskahuta.sk

Je to miesto, kde sa s vami podelia o nezvyčajné zážitky s koňmi. Spoločne s vami budú hľadať odpovede na otázky týkajúce sa správania sa koní v ich prirodzenom prostredí, dopady neprirodzeného držania koní na psychiku a fyzický stav koňa, otázky konskej anatómie a vhodného tréningu, otázky histórie, výživy, starostlivosti a veľa ďalších zaujímavostí vo vzťahu kôň a človek.

zdroj foto: FB/neo oz

Jazero Izra a jeho povesť

Izra vznikla zosuvom pôdy a jej pôvodná plocha bola 3,7 hektára. Umelým zvýšením pôvodnej prirodzenej hrádze sa plocha jazera zvýšila na súčasných 5 hektárov. V okolí Izry sa nachádza viacero malých jazierok a mokradí.


Povesť o tomto jazere hovorí, že Izra bola dcéra tureckého veľkovezíra. Velil vojskám, ktoré si podrobili celé Slanecko. Zamilovala sa však do uhorského grófa, ktorého veľkovezír nechal sledovať. Keď sa gróf s Izrou člnkovali na jazere, veľkovezír vystrelil z luku na grófa. Zasiahol ho. Do vody za ním však skočila aj Izra a jazerná hladina sa zatvorila nad oboma navždy.

Chránené územie a cezhraničná cykloturistická trasa

Do katastra obce patria rezervácie Veľký Milič, Malý Milič a Malá Izra, tiež jazero Izra. Nad obcou prechádza červená medzinárodná turistická trasa EB, ktorá vedie z Čiech cez Slovensko, smeruje do Poľska, opäť sa vracia na naše územie a pokračuje do Maďarska. Priamo cez dedinu prechádza zelená i žltá turistická značka.

zdroj foto: www.slanskahuta.sk

V katastri obce začína cezhraničná cykloturistická trasa, ktorá na slovenskej strane má tri cykloturistické vetvy, a to: Slanská Huta - jazero Izra - štátna hranica (Pusztafalu), Brezina - štátna hranica (Pusztafalu) a Byšta - štátna hranica (Fuzerkajata). Zo štátnej hranice sa trasy napájajú na maďarskú sieť cyklotrás.

zdroj info: www.slanskahuta.sk

Už ste čítali?

Lukáš Maťufka: Je jednoduché odísť. Odvážnejšie je zostať.

Lukáš spolu s manželkou založili vlastné divadlo Portál, ktorému sa úspešne venujú už desiaty rok.

Henrieta Holúbeková: Zábavnou formou učíme mládež pochopiť dospelých, život i samých seba

Henrieta Holúbeková je autorkou a matkou projektu Životológia.

Schopnosť žiakov a študentov pracovať v tíme a hľadať vlastné riešenia upadá

Medzinárodne ocenený vzdelávací program MyMachine prispieva k lepšiemu vzdelávaniu detí a mladých ľudí.

Top