MilujemeVychod - 4 obľúbené minipivovary Prešovského kraja

4 obľúbené minipivovary Prešovského kraja

Zaujímavosti

Zdieľaj

Malé nezávislé pivovary sa medzi mnohými “pivármi” stávajú v súčasnosti veľmi obľúbenými. Práve tieto podniky sa snažia o zachovanie rôznorodosti chutí pivného moku, ktorá sa v poslednej dobe takmer vytratila. Malé súkromné pivovary niekedy sami seba označujú aj ako rodinný podnik. Keďže vo veľkej miere vyrábajú nepasterizované pivo, čiže bez akýchkoľvek konzervantov, sú často napojené priamo na vlastnú reštauráciou alebo piváreň. My sme pre vás zozbierali tipy, kde takéto pivovary môžete nájsť. Ak ste milovníkom piva, určite si nájdete medzi nimi svojho favorita.

Pivovar MariannuS

Pivovar MariannuS bol založený v máji 2014 v Prešove. Vo svojich priestoroch disponuje technológiou na výrobu kvasinkového nefiltrovaného a nepasterizovaného piva. Okrem tradičných pív sa snaží svojím hosťom ponúknuť aj pivné špeciály ako višňové, zázvorové, medové pivo, či 16° pivo. Špeciály sú vyrábané z vyberaných sladov a počas varenia sa do nich pridávajú čisto prírodné zložky ako napríklad med, alebo zázvor. Tento pivovar je dosť netradične umiestnený na poslednom poschodí kancelárskej budovy odkiaľ je pekný výhľad na celé okolie.

Foto zdroj: FB/Pivovar Mariannus

Prešovský pivovar

Prešovský pivovar je remeselným minipivovarom, ktorý vznikol v roku 2014. Jeho majitelia sa vareniu piva venujú už od roku 2008. Svoje prvé pivo uvarili v 50 L hrnci doma z koncentrátov. Postupne si zostrojili malú technológiu pivovaru, na ktorej sa učili a zdokonaľovali. V súčasnosti im koncept technológie pivovaru, umožňuje variť vrchne a spodne kvasené pivá.

Foto zdroj: www.presovskypivovar.sk

Pivovar Štamgast

Pivovar Štamgast pôsobí od roku 2012 v obci Chmeľov v prešovskom okrese. Je to novopostavená prevádzka s ročnou kapacitou 4000 hl, kde sa varí pivo plzeňského typu svetlý ležiak 12° a 10° z jačmenného sladu. K výrobe využívajú vodu zo štyridsaťmetrového vlastného vrtu, z prostredia, ktoré je ekologicky čisté a nezaťažené žiadnou priemyselnou ani poľnohospodárskou výrobou. Na výrobu tohto piva dozerá skúsený sládek so 40 ročnými skúsenosťami.

Foto zdroj: www.pivovarstamgast.sk

Tatranský kočovný pivovar SÁLUS

Tatranský kočovný pivovar SÁLUS vznikol v apríli 2016. Jeho začiatky však siahajú do roku 2012, kedy sa jeho majiteľ, Miloš Sálus, začal venovať domácemu vareniu piva. Ako uvádza na svojej FB stránke: “Nepasterizované a nefiltrovane pivo alebo aj živé pivo má zachované všetky blahodarne pôsobiace látky, ktoré sú pasterizáciou do značnej miery potlačené. Zároveň vďaka prítomnosti živých kvasiniek je chuť takéhoto piva plnšia a bohatšia. Kočovné pivovarníctvo umožňuje zúžitkovať domovaričské skúsenosti a nadšenie v prostredí remeselného pivovaru. Dovoľuje experimentovanie s chuťami a ponúknuť vám tak pivá rôznych štýlov varených klasickým spôsobom a výhradne z prírodných surovín.”

Foto zdroj: pivo-salus.sk

zdroj titulnej foto: unsplash.com

Už ste čítali?

V Košiciach odohrá svoj koncert člen Deep Purple Don Airey

Do Collossea zavíta klávesový mág

V Košiciach sa predstaví Asterix, Obelix i budúci starosta

Nový slovenský muzikál sa narodil v Paríži

Košický fotograf Juraj Fleischer prichádza s novou autorskou výstavou

Napriek tomu, že fotografiu študovať nechcel a pracoval radšej ako rušňovodič, venuje sa jej celý život a stal sa legendou.

Top