MilujemeVychod - V Moldave nad Bodvou vzniká prvé krízové centrum pre zvieratá na Slovensku

V Moldave nad Bodvou vzniká prvé krízové centrum pre zvieratá na Slovensku

Zaujímavosti

Zdieľaj

Členovia Občianskeho združenia Zvierací anjeli budujú v Moldave nad Bodvou za pomoci svojich bratislavských kolegov krízové centrum, ktoré bude už onedlho poskytovať odbornú veterinárnu pomoc zraneným psom a mačkám nájdeným v uliciach.

Vďaka tomuto OZ vzniká v tomto meste unikátne zariadenie, jediné na Slovensku. Na ploche takmer 1000 štvorcových metrov vrátane výbehu rastie komplex zabezpečený kamerovým systémom s ambulanciami, ošetrovňou, priestorom pre zvieratá v karanténe, kúpeľňou pre psov, boxami troch veľkostí - pre malé, stredné a veľké psíky. Každý jeden box má svoj výbeh a bude tam aj jeden spoločný veľký výbeh, chýbať nebude ani pavilón pre mačky. Priamo v centre bude zabezpečená 24 hodinová nepretržitá starostlivosť profesionálov - opatrovateľov i veterinárov. „To, že takáto služba tu chýba a nemáme kde dávať nájdených zrazených, postrelených psov a mačky sme si uvedomili pri zachraňovaní zvierat z ulice,“ hovorí vedúci centra Peter Gonda, ktorý už má dohodnutých aj veterinárov. Tí budú poskytovať prvú pomoc a ošetrovať zranené zvieratá priamo v centre, ktorému budú k dispozícii 24 hodín denne.

krizove centrum moldava nad bodvou
krizove centrum moldava nad bodvou

Krízové centrum nie je útulok

Petra veľmi hnevá ľudská nezodpovednosť a bezcitnosť. Ľudia sa svojich zvierat zbavujú ako starého nábytku. „V žiadnom prípade si nemýľme krízové centrum s útulkom. U nás v centre zviera ošetríme, dáme do poriadku, ale keď sa vylieči nájdeme mu dočasnú opateru, alebo nový domov, aby sa nám uvoľnilo miesto pre ďalších psích a mačacích pacientov,“ vraví.

Krízové centrum Zvierací anjeli bude poskytovať aj komerčné služby, aby nebolo odkázané len na príspevky od darcov a sponzorov. „Fungovať bude aj ako stacionár, v ktorom poskytneme ubytovanie a starostlivosť psíkom a mačičkám v rekonvalescencii, aby si ich majitelia počas liečby nemuseli brať dovolenku a ostávali s nimi doma. My ich domácim miláčikom zabezpečíme kvalitnú starostlivosť pod dohľadom veterinára,“ predstavuje Peter Gonda a komerčnú časť projektu krízového centra Zvierací anjeli.

krizove centrum moldava nad bodvou

TS: Natália Novotná

Už ste čítali?

Príbehy, o ktorých je dobre vedieť

Séria podujatí nazvaných Upre: skutočne rómske odpovede organizované pod záštitou prezidenta Slovenskej Republiky Andreja Kisku predstaví príbehy Rómov a rómskych komunít, ktoré sa úspešne podieľajú na svojom dlhodobom rozvoji.

V Čani zaspieva deväť najlepších detských spevákov

Už len pár dní ostáva do veľkého finále populárnej detskej speváckej súťaže Hviezdička, ktorú už 27 rokov organizuje košický pesničkár Vlado Železňák.

Skončil sa 27. ročník detskej súťaže Hviezdička

Prvé miesto putovalo do Bratislavy.

Top