MilujemeVychod - Miriam Feretová ml. a Samuel Smoter: Veda je fascinujúca

Miriam Feretová ml. a Samuel Smoter: Veda je fascinujúca

Ľudia / Anna Revická

Zdieľaj

Miriam Feretová ml. a Samuel Smoter ukončili druhý ročník štúdia na Gymnáziu sv. Mikuláša v Prešove. V máji tohto roku sa zúčastnili najväčšej vedeckej súťaže pre stredoškolákov Intel ISEF v Los Angeles. Okrem nich tam bolo ďalších 1776 študentov zo 74 krajín sveta. Za svoj projekt Potenciálne využitie prírodných éterických olejov v prevencii pred kliešťami (rodu Dermacentor a Haemaphysalis) získali strieborné medaily. Ako víťazi národného finále Festivalu vedy a techniky AMAVET, ktorý organizuje Asociácia pre mládež, vedu a techniku, sa nominovali do kategórie Animal Science ako jediní Európania. Ako prví zo strednej Európy získali okrem medailí aj prvé miesto od Čínskej asociácie pre vedu a technológiu (CAST) v Special Awards, ktoré zahŕňa postup na vedeckú súťaž do Číny.

Čo je pre vás na vede úžasné, zaujímavé?

Miriam: Už od malička ma fascinovalo ako všetko v prírode a vôbec vo svete okolo nás funguje. Často si kladiem otázku, prečo je to práve tak. Myslím si, že veda a technika je v súčastnosti veľmi dôležitá pre každého z nás, ako v získavaní nových poznatkov z rôznych oblastí, tak aj v riešení aktuálnych problémov týkajúcich sa trvalo udržateľného sveta.

Samuel: Veda ma fascinuje hlavne pre svoju využiteľnosť v reálnom živote. Všetky nové poznatky, ktoré vďaka vede a technike získavame, sú neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Veď len vďaka tomu si môžeme žiť dnes omnoho lepšie a jednoduchšie než v minulosti.

Ako vznikol nápad vyskúšať éterické oleje ako alternatívu za komerčné repelenty?

Miriam: Mnohí z našich spolužiakov sú skauti. Tí nám často vraveli, že repelenty, ktoré použili boli neúčinné. To bol aj jeden z dôvodov, prečo sme sa snažili nájsť vhodnú alternatívu v boji proti kliešťom na báze prchavých silíc s predpokladaným repelentným účinkom.

Samuel: Taktiež sme veľa čítali o potenciálnom využití týchto prchavých silíc napríklad proti termitom. Preto sme sa rozhodli využiť práve éterické oleje aj proti kliešťom.

Samuel Smoter

Je váš repelent účinný napr. aj proti komárom?

Miriam: V našom projekte sme sa zamerali na repelentný účinok prírodných éterických olejov v boji proti živočíchom s Hallerovým orgánom (zmyslový orgán kliešťov, pozn. red.).

Samuel: Predpokladáme, že zmes éterických olejov by mohla mať potenciálny repelentný účinok aj proti komárom. Takéto testy sme však zatiaľ nerobili.

Aký bude ďalší “vývoj” vášho objavu? Je šanca, že si ho budeme môcť v budúcnosti kúpiť v obchode?

Miriam: V budúcnosti plánujeme analyzovať jednotlivé zložky olejov. Chceli by sme vyskúšať repelentný účinok v boji proti viacerým druhom kliešťov a až potom sa môžeme pustiť do riešenia komerčného využitia.

Samuel: Na rozbehnutie produkcie v prípade komerčného využitia je potrebné množstvo sponzorov a crowdfundingu.

Pracujete teraz na nejakom ďalšom výskume?

Miriam: Momentálne premýšľame o ďalšom smerovaní výskumu a študujeme odbornú literatúru týkajúcu sa tejto problematiky.

Samuel: Rozbiehame plány aj na ďalší projekt, ale zámery však ešte neprezrádzame. :-)

Miriam Feretová

Podľa vás by mali byť pomenované aj dva asteroidy. Bolo to súčasťou vašej výhry alebo ako ste sa k tomu “dostali”?

Miriam: Áno, pomenovanie asteroidov bolo súčasťou našej výhry Grand Awards na súťaži Intel ISEF.

Čomu by ste sa chceli venovať po skončení strednej školy?

Miriam: V budúcnosti sa plánujem venovať problematike ľudského zdravia, pravdepodobne štúdiu medicíny.

Samuel: Aj pre mňa je medicína oblasťou, ktorej sa chcem venovať a ďalej študovať.

Ak by sa chcel niekto už v takom mladom veku zaoberať serióznym výskumom, čo by ste mu odporúčali? Kde by mal začať, ako postupovať?

Miriam: Myslím si, že ideálne je začať so svojím projektom na druhom stupni základnej školy. Najprv si musíte určiť oblasť, ktorá vás zaujíma, a potom zbierať potrebné informácie. Malo by to byť niečo nové a inovatívne, čím by sme si vedeli zlepšiť kvalitu života na Zemi. Projekt by ste mali robiť hlavne preto, že vás to baví a napĺňa, nie iba kvôli výsledkom.

Samuel: Podľa mňa je potrebné začať s dobrou myšlienkou, nápadom, ktorý budete postupne rozvíjať. Nebude to vždy ľahká cesta - aj za našim výskumom je veľa hodín práce, či prebdených nocí. Musíte hlavne vytrvať, nevzdávať sa a toto odhodlanie vám prinesie výsledky.

Aký je váš plán na letné prázdniny?

Miriam: Momentálne žiadny, keďže som po plastike predného skríženého väzu. Určite budem nejaký čas doma, liečiť sa a chodiť na rehabilitácie. Potom nás čaká súťaž v Číne. Taktiež plánujeme dovolenku aj s rodinou.

Samuel: S našim projektom sa zúčastníme na súťaži CASTIC v Číne. S mojou rodinou potom navštívime Grécko a Chorvátsko. Plánujem ísť ešte na pobyt do Rakúska a s bratom chceme prejsť niekoľko miest v Tatrách. Určite pôjdeme s kamarátmi hrať futbal, na cyklotúry a podobne.

Zdroj fotografií: archív Miriam Feretová ml.

Už ste čítali?

Eugen Libezňuk: Mnohí rodičia zabudli, že boli kedysi tiež deťmi

Eugen Libezňuk, divadelný a filmový herec. Narodil sa na Ukrajine, avšak už viac ako 30 rokov žije na východnom Slovensku.

Aj keď je Ľutina malá dedinka, nudiť sa v nej nebudete

Jedným zo skvostov východného Slovenska sú nepochybne drevené chrámy. Dodnes sa ich zachovalo viac ako 40.

Laura Dittel: Hľadáme cesty, ako urobiť z východného Slovenska dobré miesto pre život

Laura Dittel a jej kolegovia z Karpatskej nadácie hľadajú riešenia, ako odstrániť alebo minimalizovať problémy na východnom Slovensku.

Top