MilujemeVychod - Príbehy, o ktorých je dobre vedieť

Príbehy, o ktorých je dobre vedieť

Kultúra

Zdieľaj

Séria podujatí nazvaných Upre: skutočne rómske odpovede organizované pod záštitou prezidenta Slovenskej Republiky Andreja Kisku predstaví príbehy Rómov a rómskych komunít, ktoré sa úspešne podieľajú na svojom dlhodobom rozvoji.

Do slovenských miest sa takto dostane film Upre: skutočne rómske odpovede o projektoch podporených Programom rozvoja rómskych komunít, ktorý v Košickom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji realizuje Karpatská nadácia v spolupráci s Nadáciou Ekopolis. Štyridsaťminútový film dokumentaristu Miša Hudáka zjednocuje deväť krátkych dokumentov o jednotlivých projektoch a Rómoch a Rómkach, ktorí sa do nich zapojili. Projekty riešia rôznorodé potreby rómskych komunít. Dopomohli Rómom zamestnať sa a získať väčšiu sebestačnosť, vylepšiť výchovu detí, ale aj zlepšiť podmienky bývania a kvality života.

Po úvodnom, januárovom premiérovom premietaní filmu v Košiciach si ho v júni budú môcť pozrieť aj diváci v Bratislave, Banskej Bystrici, Poprade a Spišskej Novej Vsi na premietaniach spojených s verejnou diskusiou.

Vo filme Upre diváci uvidia príbeh Eleonóry Liptákovej a Eriky Polgáriovej, učiteliek z Dobšinej, ktoré v roku 2013 napísali vtedajšiemu ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi otvorený list o negatívnej situácii v rómskej komunite, s ktorou sa nič nerobilo a jej problémy narastali.

„Tým najväčším problémom bol vysoký počet maloletých matiek. Veľa školopovinných dievčat na základnej škole malo už po 2 deti a mnohé na výchovu detí neboli pripravené. Keďže sa učiteľky odpovede ani pomoci z ministerstva nedočkali, založili si občianske združenie Detstvo deťom. V rodinnom dome svojpomocne vlastnými silami vybudovali komunitné centrum kopírujúce domácnosť s kuchyňou, detskou izbou, obývačkou. Vybranú skupinu mladých rodín učia, ako sa starať o deti a venujú sa aj sexuálnej výchove, aby mladé rodiny robili správne rozhodnutia o svojej budúcnosti a ďalších potomkoch. Tento projekt s úžasnými výsledkami podporujeme v rámci Programu rozvoja rómskych komunít už tretí rok a v roku 2018 budeme s tímom združenia Detstvo deťom spolupracovať na šírení ich modelu a poznatkov iným organizáciám, ktoré pôsobia v rómskych komunitách,“ hovorí riaditeľka Karpatskej nadácie Laura Dittel.

Film rozpráva aj príbeh Ondreja Sameľa, ktorý sa zapojil do projektu OZ Pre Lepší život Biznis pre Lepší život v Kecerovciach, vďaka ktorému sa zamestnalo 6 Rómov: „Do projektu som za zapojil, lebo som sa chcel naučiť, ako využiť odpadový materiál a ako môžeme pomôcť Rómom v okolí zabezpečiť lacné palivo na zimné vykurovanie.

Naučil som sa vyrábať ekobrikety, stavať hlinenú pec, pracovať s kameňom a podobne. Pred rokom som sa stal živnostníkom. Dnes som zamestnaný ako stavebný učiteľ a pomáham stavebníkom v obci Rankovce v rámci projektu DOM.ov pri stavbe nízkonákladových domov. Spolupracujem aj s OZ Pre lepší život, napríklad na stavbe ekodomčeka v komunitnej záhrade Rankovce a pokračujem vo výrobe ekobrikiet.“

Film predstavuje aj projekt košickej organizácie ETP, ktorý pomohol 60 rómskym deťom vo Veľkej Ide, Rankovciach a Starej Ľubovni vylepšiť schopnosti a výsledky v škole vďaka Feuersteinovej metóde inštrumentálneho obohacovania. Táto metóda rozvíja mentálne schopnosti u detí prostredníctvom špeciálnych pracovných zošitov a praktických úloh a hier.

Premietania filmu sú spojené s diskusiou s účastníkmi projektov, o ktorých film je, ako aj so zástupcami iných projektov a organizácii pracujúcich v rómskych komunitách, ako Teach for Slovakia alebo Človek v tiesni. Do diskusie sa zapoja aj moderátori jednotlivých podujatí sociológ Michal Vašečka, riaditeľka Karpatskej nadácie Laura Dittel a riaditeľ Nadácie Ekopolis Peter Medveď.

„Do prvých dvoch ročníkoch nášho Programu rozvoja rómskych komunít sa zapojilo takmer 30 rómskych komunít, v ktorých vidíme skutočné zmeny. Chceme o nich hovoriť, aby inšpirovali iných Rómov, ale najmä aby sa vytvorila alternatívna diskusia o aktuálnej situácii rozvoja rómskej menšiny, ktorá je prevažne vykresľovaná ako stagnujúca napriek vysokým investíciám. Cez našu prácu sme spoznali a mali možnosť podporiť mnoho aktívnych Rómov a inovatívnych prístupov organizácií. V dnešných časoch rastúceho extrémizmu a nenávisti voči menšinám sú ich príbehy nesmierne dôležité,“ hovorí Laura Dittel.

Ľudia, ktorých táto téma zaujíma, si môžu film Upre: skutočne rómske odpovede pozrieť a zapojiť sa do diskusie v Bratislave dňa 11. júna v kine Lumière, v Banskej Bystrici dňa 14. júna v Múzeu SNP, v Poprade 20. júna v kine Tatran a v Spišskej Novej Vsi 25. júna v kine Mier.

TS: Natália Novotná

Už ste čítali?

Bazy čiernej by sa kelti ani nedotkli

Baza čierna je liečivá, ozdobná a v každom smere úžitková rastlina. Rozmanité použitie nachádza v kuchyni aj v bylinkárstve. V pohanských kultúrach bola považovaná za krík života a smrti.

Ingrid Doležalová: Nezáleží, či idete podľa plánu, dôležité je, že sa nezastavujete

Projektová manažérka na Úrade splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, koordinátorka rôznych projektov a dobrovoľníčka, ktorá sa snaží pomáhať najslabším skupinám okolo nás.

Z Bardejovských Kúpeľov až na hrad Zborov

Asi päť kilometrov na sever od Bardejova, v hlbokých horách Ondavskej vrchoviny, nad rovnomennou obcou, sa rozpadáva ešte stále mohutný hrad Zborov.

Top