MilujemeVychod - Tento kostolík ostal ako jediným symbolom po zaplavených obciach

Tento kostolík ostal ako jediným symbolom po zaplavených obciach

Miesta

Zdieľaj 49.054134, 21.699881

V decembri 2017 uplynie 50 rokov, kedy bola ukončená výstavba vodného diela Domaša. Pri výstavbe tejto nádrže bolo úplne zaplavených 6 obcí a dve boli zaplavené čiastočne. Takýto osud postihol aj obec Kelča.

Foto: MAKBEDRIK Dream Photo

Jedinou stavbou, ktorú sa vďaka výhodnej polohe na vyvýšenom mieste podarilo zachrániť, bol starobylý barokovo-rokokový kostol. Kostol bol dokončený v roku 1780 a zasvätený Štefanovi, uhorskému kráľovi.

Počas druhej svetovej vojny bola obec Kelča vypálená nemeckými fašistami. Okrem kostola bol vážne poškodený aj kaštieľ po pravej strane kostola, ktorý bol vzhľadom na nemožnosť opravy v roku 1945 zbúraný. Do opravy kostola sa obyvatelia Kelče pustili až v lete roku 1956. Kostol bol následne plne využívaný na svoje účely do r. 1993, kedy bol v obci vysvätený nový kostol. Kostol sv. Štefana Kráľa týmto prakticky stratil svoje využitie.

Foto: www.novakelca.sk

Kostol sv. Štefana Kráľa kvôli ochrane pred vodou novovybudovanej nádrže obohnali valom, ktorý vytvára okolo kostola polkruhový polostrov. Problémy však nastali kvôli spodnej vode, ktorá si i napriek ochranným opatreniam našla cestu k jeho múrom.

V súčasnosti je toto dielo vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku. O jeho záchranu sa usiluje občianske združenie Stephanus, ktoré ju počas letnej sezóny sprístupňuje verejnosti.

Zdroj titulnej foto: OZ Stephanus

Už ste čítali?

Terézia Kollárová: Vraciame ľuďom pamäť z detstva ako chutí skutočné ovocie

Terézia Kollárová s manželom priniesli debničkový spôsob predaja farmárskych výrobkov do Košíc a Prešova.

Martin Ružbarský: V rytierskom turnaji išlo hlavne o vyčerpanie protivníka

Martin Ružbarský sa viac ako 20 rokov venuje historickému šermu, neskôr k tomu pridal aj kaskadérstvo.

Jeden hrad, dve legendy

Ak milujete jesenné prechádzky farebným lesom, využite ešte tieto slnečné dni a zatúlajte sa na Kapušiansky hrad. Odmenou vám bude nádherný výhľad na okolie.

Top