MilujemeVychod - Andrea Winslow: Nebojte sa robiť chyby

Andrea Winslow: Nebojte sa robiť chyby

Ľudia / Anna Revická

Zdieľaj

Ten, kto začína podnikať a zháňa svoje prvé informácie “ako na to,” určite natrafí na stránku www.mladipodnikatelia.sk a jej fanpage Mladý podnikateľ. Je to miesto kvalitných informácii hlavne na témy online marketing, e-shopy, motivácia a osobný rozvoj. Tento nápad, vytvoriť na Facebooku komunitu ľudí, ktorí narážajú na rôzne problémy vo svojich podnikateľských začiatkoch, sa zrodil v hlave mladučkej 26-ročnej Košičanky Andrei Winslow. Za dva roky dokázala dať dokopy viac než 15 600 ľudí z celého Slovenska a Čiech, ktorých spája rovnaká téma. Práve vďaka tejto práci zistila, že hľadať riešenia, inšpirovať a motivovať druhých, je to, čo ju nesmierne baví. V súčasnosti ako kouč, pomáha iným prekonávať zónu komfortu, hľadať vlastné riešenia na problémy, ako aj posilniť vnútornú motiváciu a sebavedomie.

Andrea, sama si prešla viacerými zamestnaniami. Vieš, aké je to byť zamestnancom, vyskúšala si si MLM aj vlastné podnikanie. Čo je na vlastnom podnikaní pre teba také fascinujúce?

Pocit slobody a realizácie. V zamestnaní som sa cítila obmedzovaná a menej cenná. Boli tam tlaky z každej strany. Skvelý pocit je, keď človek robí prácu, ktorú má naozaj rád a má za to zaplatené. Keď ju robí s radosťou a nepočíta dni do víkendu. Dopriala by som to každému.

S akými najväčšími problémami sa podľa teba začínajúci podnikatelia stretávajú?

Začínajúci podnikatelia sa často stretávajú s nedôverou od svojho okolia a s malou podporou. Každý ich len straší, odrádza, vysmieva sa im a radí, aby ostali pri zemi. Často však je to od ľudí, ktorí nikdy nepodnikali. Okolie to síce myslí v dobrom, ale pre začínajúceho podnikateľa sú to najhoršie rady, aké môže dostať.

Aké si mala očákavania od podnikania ty? Myslela si si, že to bude jednoduchšie?

Áno, myslela som si, že to bude ľahšie. Ale nie je to nič, čo by sa nedalo zvládnuť. Ďalej som mala mylnú predstavu, že hneď ako začnem podnikať, tak sa mi budú sypať klienti, objednávky a tisícky na účet :) Opak bol pravdou.

Veľa ľudí si myslí, že koučing a mentoring sú synonymá pre tú istú činnosť. Aký je v tom rozdiel?

Áno, stretávam sa s tým veľmi často, ale je to v poriadku. Sú to na Slovensku v podstate nové profesie. Kouč je rovnocenný partner, vďaka ktorému klient príde sám na vlastné riešenia danej situácie, podporí vnútornú motiváciu a sebavedomie. Klient si nájde vlastné prvé kroky. Mentor je človek, ktorý je skúsenejší ako klient a dáva svoje rady, tipy, návody ako to urobiť “správne” a ako to už riešil on. Nadiktuje klientovi prvé kroky ako to má urobiť. S tým sa však nemusí každý stotožniť.


Čo by si poradila tým, ktorí sa nevedia nájsť a necítia sa vnútorne naplnení? Kde majú začať?

Nájsť si svojho kouča. Takého, pri ktorom sa budú cítiť dobre, budú otvorení a kde budú vzájomné sympatie. Ja som predtým vyskúšala mnoho koučov a vždy mi to pomohlo a posunulo ma to v rozvoji. Pomohlo mi to ujasniť si, čo v živote chcem a nájsť vhodné spôsoby ako to dosiahnuť.

Ak sa pozrieš späť do minulosti, je niečo také, čo by si spravila vo svojom podnikaní inak?

Inak asi nič. Neľutujem svoje rozhodnutia. Je jedno či sú “dobré” alebo “zlé”. Tak som to v danej chvíli cítila a vždy to bolo v danej chvíli najlepšie rozhodnutie, aké som mohla urobiť. Preto by som rada odkázala čitateľom, aby sa prestali báť, že urobia chybu. Chyba je najlepší učiteľ.

Zdroj fotografií: Archív Andrea Winslow

Už ste čítali?

Iveta Henzélyová: V Bylinkovej škole učíme ľudí milovať prírodu a rozumieť jej

Spoznávaniu rastlín ako aj seba samého a o duchovných príčinách ochorení sa dozviete v Bylinkovej škole Matky Zeme.

Dni mikroregiónu Hornád oslávili svoje 15. narodeniny

Oslavy mikroregiónu Hornád, nové pracovné príležitosti i výstavba medzinárodnej cyklotrasy v tomto regióne.

Beáta Jelinková: Človek si môže plniť sny v akomkoľvek veku

Rozhovor o tom, aké to je, keď človek po 30 rokov práce pre jednu spoločnosť, naberie odvahu a pustí sa do vlastného podnikania.

Top