MilujemeVychod - Bazy čiernej by sa kelti ani nedotkli

Bazy čiernej by sa kelti ani nedotkli

Zaujímavosti

Zdieľaj

Baza čierna je liečivá, ozdobná a v každom smere úžitková rastlina. Rozmanité použitie nachádza v kuchyni aj v bylinkárstve. Používajú sa kôra, kvety, kôstkovičky a dreň. Je najčastejším druhom kríkov strednej Európy. Rozšírená je po celej Európe, Malej Ázii, na Kaukaze, v západnej Sibíri a dokonca aj v severnej Afrike.

V pohanských kultúrach bola baza čierna považovaná za ker života a smrti. Tento krík bol bránou do podsvetia pre tých, ktorí stratili niť života. Zároveň slúžil živým na prístup k svojim zosnulým príbuzným počas rituálov spojenia v magických chvíľach rozjímania. V tých dobách sa nenašiel nikto, kto by krík bazy čiernej odpílil alebo olámal. Rástol priamo pri obydliach ľudí počas mnohých generácií. Kelti sa klaňali jeho rozkvitnutým kvetom a hladili jeho kôru. V tých dobách sa hovorilo o duchoch, ktorý cez tento ker prichádzali a odchádzali. Priamo v ňom viazli negatívne sily, choroby a nešťastie. Kto by odpílil konár z tohto kra, uvoľnil by zlé energie, ktoré by sa mohli preniesť na celý jeho dom. Preto sa k nemu všetci správali s úctou. Nelikvidovali ho, ale ani nevysádzali. Verili, že bohovia ochraňujúci ľudí, si sami vyberú miesto, kam ho zasadia.

Surové plody bazy sú mierne jedovaté

Bazová šťava a plody, ale aj čaj z kôry a kvetov sú osvedčené domáce lieky proti nachladnutiu. V plodoch sú obsiahnuté vitamíny C a B, ovocné kyseliny, éterické oleje, ktoré sa nachádzajú aj v kvetoch, flavonoidy, a predovšetkým farbivo antokyán, ktoré dodáva farbu kvetom a plodom. Pôsobí ako antioxidant, chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov a spomaľuje proces starnutia buniek rastlín ako aj buniek človeka.

Éterické oleje s ich aromakomplexom spôsobujú mierne potenie a uvoľňovanie hlienov. Aj pri ťažkostiach so žalúdkom sa v domácej medicíne úspešne používa bazový čaj.

Pretože sú plody bazy mierne jedovaté (obsahujú sambunigrín), nemôžu sa konzumovať surové. Môžu sa však bez problémov použiť po zohriatí. Najvhodnejšia a najrozšírenejšia forma použitia je výroba želé alebo lekváru.

Sirup, ktorý vás vráti do čias detstva

Kto by ako dieťa nemiloval bazový sirup? Väčšinou kým skončilo leto, už ho doma nebolo. Aj keď väčšinou sladké nápoje nedokážu uhasiť smäd, bazový sirup vďaka svojej miernej kyslosti, to zázračne dokáže. Kvety na sirup sa majú zbierať za slnečného počasia, nie po daždi, mimo prašných ciest a polí.

Ingrediencie:

  • cca 30 - 40 ks kvetov bazy,
  • 1,5 kg kryštálový cukor (ak použijete hnedý cukor, celý sirup získa farbu lesného medu),
  • 40 g kyselina citrónová,
  • 3 ks citróny,
  • 2 ks limetka,
  • 3 stonky mäty,
  • 3 stonky medovky,
  • 2 litre vody.

Postup:

Kvety bazy sa neodporúča umývať, pretože by sa z nich zmyl všetok peľ, ktorý je potrebný, aby sirup dostal svoju typickú arómu a chuť.

Prevaríme vodu a necháme vychladnúť. Pridáme šťavu z dvoch citrónov a jednej limetky. Jeden celý citrón, celú limetku a bylinky pokrájame. Všetko dobre premiešame a zalejeme vychladnutou vodou. Necháme odstáť 24 hodín. Po 24 hodinách všetko scedíme do väčšieho hrnca, pridáme cukor, kyselinu citrónovú a dobre rozmiešame. Keď zlejeme šťavu, určité množstvo sa jej zachytí aj v macerovaných kvetoch. Prevarte si teda ešte trochu vody a dolejte tak, aby ste opäť mali 2 litre tekutiny. Varíme 30 minút. Počas varenia zberáme penu. Ešte teplý nalievame do pohárov alebo fliaš. Zabalíme do deky a necháme pomaly vychladnúť do nasledujúceho dňa.

Foto: Anna Revická

Už ste čítali?

Miriama Marková: Počúvajte svojich zákazníkov, tí vás nasmerujú

Energická Mima zvláda rodinu, spoluprácu s časopisom MAMINKA, prácu v chránenej dielni, bloguje a popritom vyrába nádherné osobné šperky, ktoré si dajú na seba aj páni.

Košický kraj: Tip na jarný výlet mimo masy turistov

5 dôvodov prečo sa zatúlať do jednej z dediniek pri maďarských hraniciach.

Matúš Vavrek: Je veľký rozdiel medzi vidieť a všímať si

Mladý amatérsky fotograf, ktorý precestoval už každú aktívnu železničnú trať na Slovensku.

Top