MilujemeVychod - 7 tradičných "východniarskych" receptov

7 tradičných "východniarskych" receptov

Zaujímavosti

Zdieľaj

Postupom času sa niektoré jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy, z našich kuchýň pomaly vytratili. Príprava mnohých tradičných pokrmov bola jednoduchá a časovo nenáročná. Aj preto sme sa rozhodli zozbierať niektoré recepty a trošku si ich pripomenúť. Ak máte pocit, že stále varíte to isté dookola, možno v nich nájdete inšpiráciu na rýchly obed či večeru.

Spišské džatky

Foto: www.coolinari.sk

Tradičné zemiakové jedlo, na ktoré potrebujete iba zemiaky, múku a masť. "Jedli sme ich s chuťou z tej jednej misy a bolo to skvelé. Chuť obyčajného sedliackeho jedla, slnko a pohoda..."
Pokračovať na recept.

Hubová mačanka

Foto: www.thespruce.com

Tak ako kapustnica sa v každej domácnosti robí trochu inak, tak aj mačanka sa môže pripraviť rôznymi spôsobmi. Základ tohto pokrmu, jucha (šťava z kyslej kapusty) a huby, však býva rovnaký.
Pokračovať na recept.

Kapustníky

Foto: http://hl.rs

Základom každých kapustníkov je kysnuté cesto a udusená kapusta. "Nie každé kysnuté cesto je dobré, nie s každým sa dobre pracuje, ale toto vás nesklame. Je bez vajec a tak upečené buchty, niečo slané, či koláče budú mäkké a vláčne aj na druhý deň...."
Pokračovať na recept.

Syrek

Foto: www.novinky.cz

Prečo ho niekedy neurobiť aj cez rok? "Krásna pripomienka našich tradícií..."
Pokračovať na recept.

Zemiaková kyslá polievka

Foto: www.mytastesk.com

Jednoduchá a rýchla polievka.
Pokračovať na recept.

Tatarčené pirohy

Foto: www.ptohobucket.com

"Jednou zo špecialít gazdiniek zo severovýchodného Slovenska sú tatarčené pirohy, ktorých názov je odvodený od tatarky (pohánky), názov ktorej je zas odvodený od Tatarov (pohanov), ktorí ju do našej kuchyne priniesli...."
Pokračovať na recept.

Vychodoslovenské holubky

Foto: www.redcookbook.net

Typické "polnočné" jedlo na mnohých svadbách, plesoch, či oslavách...
Pokračovať na recept.

Zdroj titulnej foto: www.pexels.com

Už ste čítali?

Bazy čiernej by sa kelti ani nedotkli

Baza čierna je liečivá, ozdobná a v každom smere úžitková rastlina. Rozmanité použitie nachádza v kuchyni aj v bylinkárstve. V pohanských kultúrach bola považovaná za krík života a smrti.

Ingrid Doležalová: Nezáleží, či idete podľa plánu, dôležité je, že sa nezastavujete

Projektová manažérka na Úrade splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, koordinátorka rôznych projektov a dobrovoľníčka, ktorá sa snaží pomáhať najslabším skupinám okolo nás.

Z Bardejovských Kúpeľov až na hrad Zborov

Asi päť kilometrov na sever od Bardejova, v hlbokých horách Ondavskej vrchoviny, nad rovnomennou obcou, sa rozpadáva ešte stále mohutný hrad Zborov.

Top