MilujemeVychod - Aj keď je Ľutina malá dedinka, nudiť sa v nej nebudete

Aj keď je Ľutina malá dedinka, nudiť sa v nej nebudete

Miesta

Zdieľaj 49.167147, 21.048240

Jedným zo skvostov východného Slovenska sú nepochybne drevené chrámy. Dodnes sa ich zachovalo viac ako 40. Vznikali v rôznych časových obdobiach 17. - 19. storočia.


Ich výnimočnosť spočíva hlavne v tom, že celý interiér a exteriér bol do najmenších detailov vytvorený z dreva. Pri výstavbe nebol použitý ani jeden klinec. Každý z týchto chrámov je jedinečný niečím iným, ale všetky majú spoločné rozdelenie interiéru na tri základné časti, a to na predsieň (babinec), chrámovú loď a svätyňu. Dominantou každej cerkvi je ikonostas, ktorý oddeľuje svätyňu od lode. Ich celosvetovú hodnotu potvrdzuje aj zaradenie osmich drevených chrámov slovenskej časti Karpatského oblúka do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Vo väčšine chrámov sa dodnes pravidelne konajú bohoslužby.

miniskanzen Ľutina

Ak sú vám tieto drevené chrámy srdcu blízke, alebo len hľadáte tip na výlet s krásnym výhľadom, nechajte sa pozvať do obce Ľutina, ktorá leží cca 9 km od Sabinova. V areáli ľutinskej Baziliky minor vyrástol unikátny miniskanzen 49 miniatúr drevených chrámov zo Slovenska a Ukrajiny. Tieto miniatúry sú presnými replikami originálov v mierke 1:10. Pri každom chráme nájdete informačnú tabuľu s popisom v štyroch jazykoch a stručnou históriou.



miniskanzen Ľutina
miniskanzen Ľutina

Súčasťou areálu je aj vyhliadková veža, z ktorej je panoramatický výhľad na Šarišskú vrchovinu a svahy Čergovského pohoria.

miniskanzen Ľutina

Ľutina je centrom najväčšieho a najvýznamnejšieho pútnického miesta gréckokatolíkov na Slovensku. Tradícia ľutinských pútí siaha do roku 1851, kedy sa miestnej obyvateľke Zuzane Fekete zjavil na Ľutinskej hore sv. Mikuláš.

Celkom dosť atraktivít na obec, ktorá má necelých 500 obyvateľov, čo myslíte?

Autor foto: Anna Revická

Už ste čítali?

URIAH HEEP vydávajú nový album a hlásia návrat do Košíc po dvanástich rokoch!

Koncertná stávka na istotu známa ako URIAH HEEP sa po dvanástich rokoch vráti s novým programom do Košíc.

Svoje obrazy predstaví pokračovateľka druhej generácie Čičvákovcov

Takmer dve desiatky olejomalieb, na ktorých figuruje žena z rôznych pohľadov predstaví na svojej prvej samostatnej výstave košická výtvarníčka Denisa Čičváková.

Príď si pre novoročnú dávku inšpirácie na Konferenciu jedinečných žien

Na začiatku roka si zvyčajne dávame predsavzatia, ciele, ktoré chceme v daný rok splniť. Ruku na srdce, koľko z nich sa Vám podarilo uskutočniť?

Top