MilujemeVychod - Folkmarská skala alebo najkrajší výhľad na rodisko Juraja Jakubiska

Folkmarská skala alebo najkrajší výhľad na rodisko Juraja Jakubiska

Miesta

Zdieľaj 48.829020, 21.010268

Jedným z najkrajších vyhliadkových bodov vo Volovských vrchoch je bezpochybne Folkmarská skala (915 m n.m., okres Gelnica). Vápencové bralo, ktoré sa majestátne vypína nad obcou Kojšov. Možno z nej pozorovať Kojšovskú hoľu, hrebeň Volovských vrchov a za dobrej viditeľnosti aj Vysoké Tatry.

Folkmarská skala
Folkmarská skala

Človeku, ktorý nepozná tunajšiu históriu, ani nenapadne, že sa nachádza na miestach, ktoré boli v stredoveku poznačené bohatou baníckou činnosťou. Keďže toto katastrálne územie leží v pohorí Slovenského rudohoria, v miestnych horách sa vyskytovalo množstvo baní na ťažbu medi, anitmónu a železa. Pod bralom Folkmarskej skaly sa v minulosti nachádzalo štrnásť štôlní a v blízkom okolí to bolo podstatne viac.

Nedostatočnou podporou štátu, nájdením ekonomickejčích ložísk rudy v zámorí, nemodernizáciou výroby a vtedajšou politickou situáciou začalo začiatkom 20. storočia niekedy prospešné baníctvo v celom gelnickom okrese upadať. Z týchto dôvodov zanikli aj bane pod Folkmarskou skalou. V dnešnej dobe môžete v miestnych lesoch nájsť stopy po baníctve v podobe opustených štôlní a háld.


Na Folkmarskú skalu vedie značkovaný turistický chodník z obce Kojšov, ktorý je však dosť strmý a náročný. Ďalšia prístupová cesta vedie z Folkmarského sedla (542 m n.m.), kde je možné pri kríži odparkovať auto. Je potrebné prejsť cez cestu a prejdením cez lúku sa napojiť na žltú turistickú značku. Táto trasa trvá asi hodinu a pol miernym stúpaním do kopca a dá sa zvládnuť aj s deťmi. (Posledný asi polhodinový úsek je najnáročnejší).

Folkmarská skala

Pamätník SNP po ceste


Folkmarská skala

Pohľad na Veľký Folkmar

Z Folkmarskej skaly sa vám naskytne krásny výhľad na obec Kojšov, ktoré je rodiskom režiséra Juraja Jakubiska (30. apríl 1938).

Folkmarská skala

Autor foto: Anna Revická

Už ste čítali?

Lukáš Maťufka: Je jednoduché odísť. Odvážnejšie je zostať.

Lukáš spolu s manželkou založili vlastné divadlo Portál, ktorému sa úspešne venujú už desiaty rok.

Monika Kmiťová: Fotka je pre mňa trojrozmerná

Profesionálna fotografka Monika Kmiťová prezrádza, ktoré tri rozmery fotografie sú pre ňu dôležité.

Henrieta Holúbeková: Zábavnou formou učíme mládež pochopiť dospelých, život i samých seba

Henrieta Holúbeková je autorkou a matkou projektu Životológia.

Top