MilujemeVychod - Ako zažiť živú archeológiu

Ako zažiť živú archeológiu

Odporúčame

Zdieľaj 49.025973, 21.498966

Boli ste už niekedy v Hanušovciach nad Topľou? Ak sa zaujímate o históriu a o to, ako sa dá priblížiť hravou formou hlavne deťom, určite sa toto mestečko oplatí navštíviť.

kaštieľ Hanušovce

V strede obce stojí kaštieľ postavený v prvej polovici 18. storočia, kde v súčasnosti sídli Vlastivedné múzeum. Hneď vedľa neho vyrástol archeopark, v ktorom sa počas letných mesiacov každú poslednú sobotu v mesiaci koná stretnutie s dejinami. Tento archeofestival má priblížiť návštevníkom, ako sa kedysi žilo a pracovalo. Zamestnanci múzea, oblečení v dobových kostýmoch, približujú návštevníkom jednotlivé predmety a remeslá, ktoré si môžete na mieste vyskúšať aj sami. Posledná sobota 24. júna sa niesla v téme "Roľníci a chovatelia mladšej doby kamennej."

archeopark Hanušovce
archeopark Hanušovce

Zamestnanci múzea v dobových kostýmoch

Nasledujúce témy

  • 29.7. Archeofestival Kovoliatci doby bronzovej
  • 26.8. Archeofestival Kelti doby železnej

Živá archeológia

V areáli obohnanom palisádou zo zahrotených kolov, sa nachádza päť objektov z piatich období praveku a včasného stredoveku. Každý z objektov má svoju predlohu v originálnom náleze z východného Slovenska. Na obydliach sú predstavené rôzne stavebné techniky - od jednoduchej „jurtovej“ konštrukcie, cez kombináciu zrubovej konštrukcie a výpletu, kolovej konštrukcie so zahĺbenou podlahou i podlahou na úrovni terénu až po masívnu zrubovú konštrukciu. Návštevníci na jednom mieste prejdú dejinami v rozpätí 30 000 rokov.

archeopark Hanušovce
archeopark Hanušovce
archeopark Hanušovce

Objekty sú v lete vybavené vnútorným zariadením, vrátane mobiliáru, hudobných nástrojov a figurín odetých v replikách dobových odevov. Na rozdiel od tradičných múzeí sa v archeoparku možno všetkého dotknúť, všetko si vyskúšať, vypočuť si aspoň v náznakoch zvuky archeohudby na replikách pravekých nástrojov. Na vlastnej koži tak možno zažiť minulosť.

archeopark Hanušovce

Skúška ako funguje praveký hudobný nástroj


archeopark Hanušovce

Repliky pravekých historických hudobných nástrojov


archeopark Hanušovce

Modelovanie z hliny


archeopark Hanušovce

Poznávanie obilnín


Najdlhší oblúkový viadukt strednej Európy

Nielen múzeum, kostoly či kaštiele robia z Hanušoviec nad Topľou neobyčajné mestečko. Ak ste fanúšikovia technických pamiatok, z archeoparku môžete zahliadnuť aj známy hanušovský viadukt - najdlhší oblúkový viadukt strednej Európy. Dokončený bol v roku 1943 a meria takmer 390 m. Najvyšší z ôsmich pilierov hanušovského viaduktu má 28 metrov. Koľajnice sú na najvyššom mieste štyridsať metrov nad zemou. Stabilitu viaduktu zaručujú základy. Každý pilier má pod sebou základ hlbší, ako je jeho výška. V súčasnosti prechádza pravidelnou opravou a údržbou.

viadukt Hanušovce

Hanušovský viadukt

Foto: Anna Revická

Už ste čítali?

METALINDA prichádza s novým hitom Láska zvíťazí

Po svojej veľmi úspešnej rockovej verzii slovenskej hymny, ktorej počet zhliadnutí na internete dosiahol takmer tri milióny, ponúkla legendárna skupina svojim priaznivcom ďalší hit.

Iveta Henzélyová: V Bylinkovej škole učíme ľudí milovať prírodu a rozumieť jej

Spoznávaniu rastlín ako aj seba samého a o duchovných príčinách ochorení sa dozviete v Bylinkovej škole Matky Zeme.

Dni mikroregiónu Hornád oslávili svoje 15. narodeniny

Oslavy mikroregiónu Hornád, nové pracovné príležitosti i výstavba medzinárodnej cyklotrasy v tomto regióne.

Top