MilujemeVychod - Hrad Šebeš a jeho havranie krídla

Hrad Šebeš a jeho havranie krídla

Miesta

Zdieľaj 49.001568, 21.356186

Ruiny málo známeho hradu Šebeš sa rozkladajú na skalnatom pahorku nad obcou Podhradík (okres Prešov). Vo výške 529 metrov sa na tomto strategickom mieste Slanských vrchov týčil v 13. storočí drevený hrádok.

hrad šebeš

Prvý známy názov hradného brala “Havrania skala” pochádza podľa povesti od čiernych rytierov. Tí držali stráž na tomto kopci a ich tmavé plášte viali vo vetre ako havranie krídla.

hrad šebeš

O dve storočia neskôr bol prestavaný na Castum Sebes, Sebeswar.

Istý čas patril mestu Košice a spravoval ho František Sebessy. O hrad a pozemky okolo neho sa sporili mesto Prešov a šebešský hradný pán. Sebessy chcel dlhoročný spor riešiť dohodou. Mestu Prešov vraj daroval okolo 450 hektárov lesa v okolí Cemjaty. Prešovčania s týmto návrhom súhlasili len naoko. Podľa legendy, jedného dňa roku 1528, vyslali vojsko na čele so svojím richtárom a Františka Sebessyho i s jeho kastelánom Mikulášom Gerlackým obesili na hradnej bráne. Pevnosť vypálili. Takto vyriešili starý spor raz a navždy. Hrad už potom nikto nikdy neobnovil.

hrad šebeš

Dlhé roky pustol a zarastal. Až v roku 2012 sa začali intenzívne práce na jeho obnove. Archeologickému prieskumu predchádzalo náročné odstraňovanie náletových drevín. Z pôvodného hradu sa zachovali iba nevysoké zvyšky kamenných múrov.

Kamenným svedkom týchto dejín bola po celý čas skala, na ktorej sa našiel vysekaný text - súbor číslic s menom L. CSEH a dátumom 24. august 1896. Podľa Geologického ústavu Dionýza Štúra sú na nej vytesané údaje o portáli štôlni na “živé striebro”, teda rumelku, ktorá sa používala pri výrobe ortuti.

hrad šebeš

Štôlňa sa nachádza na opačnej strane potoka Šebastovka, na úpatí Hájovej hory. Ešte počas 2. svetovej vojny ju obyvatelia obce Podhradík využívali na ukrývanie materiálu a potravín. V súčasnosti štôlňa rýchlo degraduje a hrozí, že úplne zanikne.

Ďalšou zaujímavosťou tohto kopca je to, že je dutý a popraskaný. Je vlastne ventarolou. Teda kopcom, ktorý cez leto naberie tepelnú energiu a v zimných mesiacoch ohriaty vzduch vychádza na povrch cez pukliny.

hrad šebeš

Dnes hrad Šebeš slúži ako turistický cieľ. Je prístupný po upravenom náučnom chodníku z obce Podhradík, na ktorom sa nachádza aj novovybudovaný prístrešok s ohniskom. V okolí sa nachádzajú mnohé zaujímavé skalné útvary a malé kamenné moria. Z hradného vrchu sa naskytá pekný výhľad na Šarišský a Kapušiansky hrad či na vrch Stráž.

hrad šebeš
Ľudovít Čech (1840 - 1908) bol vynikajúci banský merač a geológ, ktorý bol v roku 1892 posúdiť stav banského podnikania v opálových baniach na Dubníku. Táto oblasť sa mu pravdepodobne zapáčila a neskôr navštívil aj hrad Šebeš.

Autor foto: Anna Revická

Už ste čítali?

Veľký úspech riaditeľky Karpatskej nadácie Laury Dittel

Laura Dittel sa ako prvá Slovenka stala členkou výkonného výboru The Eastern Partnership Civil Society Forum.

Gabika Utľak Šolcová: Zvedavosť je môj najsilnejší hnací motor

Gabika je žena, ktorá dokázala skĺbiť materstvo, svoje koníčky a podnikanie. A z toho všetkého vychádza jej prírodná kozmetika GLL.

Monika Šrenkelová: Ľudia sú vzdialení od svojho tela. Začnú ho riešiť, až keď nastane problém

Fyzioterapeutka Monika Šrenkelová, mnohým ženám známa ako Rehab Woman, je priekopníčkou v informovanosti a riešení zdravotného problému s diastázou svalov brušnej dutiny.

Top