MilujemeVychod - Vlastimil Artim: Byť zamestnancom je jednoduchšie, ale podnikanie mi dáva slobodu

Vlastimil Artim: Byť zamestnancom je jednoduchšie, ale podnikanie mi dáva slobodu

Ľudia / Anna Revická

Zdieľaj

Vlastimil Artim sa venuje podnikaniu už od svojich 32 rokov. V priebehu 20 rokov vybudoval v Prešove distribučnú spoločnost zaoberajúcu sa skladovaním a distribúciou potravín. Po mnohých rokoch pôsobenia v tejto oblasti naňho však doľahlo rozčarovanie a vyhorenie. Predal sklad, autá, zariadenie a ukončil podnikanie v tejto oblasti. Avšak nezostal dlho nečinný. Oslovil ho projekt, ktorý vznikol v Českej republike pod názvom Novodobá sanitka. Tento projekt následne zvíťazil v súťaži začínajúcich podnikateľov - “Rozjezdy roku 2012”.

Máte bohaté skúsenosti z podnikania. Ak by ste mali tie znalosti, čo máte dnes už pred 20 rokmi, je niečo, čo by ste robili inak?

Ak by som vedel vrátiť čas, určite by som bol v niektorých fázach podnikania odvážnejší. Nikdy som sa nezadĺžil, bál som sa úverov a všetky financie potrebné na podnikanie som riešil len z vlastných finančných zdrojov. Viac financií by určite prospelo k väčšiemu rozvoju firmy. Taktiež by som asi svoje sily rozdelil do viacerých odvetví podnikania.

Nejaký čas ste pracovali aj pre istý štátny podnik, ale opäť ste sa vrátili do podnikania? Čo je pre vás na podnikaní také “príťažlivé”?

V podnikaní som sám zodpovedný za svoje rozhodnutia. Byť zamestnancom je určite jednoduchšie, ale podnikanie mi dáva slobodu a aj svojím spôsobom “voľnosť”. Je to však zároveň veľmi náročne a v prípade, že zamestnávate ľudí aj zodpovedné.

V súčasnosti vás môžeme stretnúť v aute s názvom Novodobá sanitka. Čo to vlastne je Novodobá sanitka?

Novodobá Sanitka predstavuje unikátny projekt zameraný na súkromnú prepravu osôb. Tá je určená predovšetkým na dopravu do rôznych typov zdravotníckych zariadení a vôbec všade, kam sa predovšetkým seniori, pacienti a osoby bez inej pomoci nemôžu dopraviť sami alebo im táto doprava spôsobuje nemalé problémy. Jedná sa najmä o ľudí, ktorí nemajú nárok na prepravu sanitnými vozidlami alebo im ju nemôžu alebo nechcú zaistiť ich blízki.

Našim klientom poskytujeme taktiež sprevádzanie, asistenciu pred aj po preprave, príp. ďalší servis podľa ich želania. Náš klient má tak garanciu, že ho nevyzdvihneme na ulici a nevysadíme pri bráne nemocnice, ale že ho po predošlej dohode navštívime u neho doma, odprevadíme ho až do čakárne ordinácie a odovzdáme zdravotnému personálu.

Úplne ste zmenili oblasť vášho podnikania. Určite to nebolo ľahké "skočiť do nových vôd." Čo vás k tomu viedlo?

Sám mám otca, ktorý má úctihodných 88 rokov. Vidím a viem, s akými problémami sa pri preprave práve seniori a ľudia s obmedzenou pohybovou schopnosťou stretávajú. Celková myšlienka a filozofia tohto projektu ma oslovila natoľko, že som sa rozhodol využiť svoje doterajšie skúsenosti v podnikaní a začal som prevádzkovať práve tento koncept aj na Slovensku. Prešov bol prvým a donedávna aj jediným mestom na Slovensku, kde projekt Novodobá sanitka pôsobí.

Gro vašich zákazníkov tvoria práve seniori a hendikepovaní ľudia. Človek bez istej dávky empatie a trpezlivosti by túto prácu iste robiť nedokázal.

Áno, človek sa popri tom stáva aj akýmsi dôverníkom. Táto práca je postavená hlavne na vzťahoch s ľuďmi a budovaní dôvery. Mnohí moji zákazníci potrebujú asistovanú pomoc, či už pri nastupovaní alebo vystupovaní. Niekedy potrebujú odprevadiť do čakárne k lekárovi aj osobne, pretože sami to nezvládnu, potrebujú pomôcť vybrať lieky a pod. Táto práca si vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti. Bez nej to skrátka nejde.

Určite ste sa stretli s mnohými príbehmi, ktorými si títo ľudia musia prejsť.

Ak mám uviesť len jeden príklad zo všetkých... Minule mi rozprávala zákazníčka s dvoma francúzskymi barlami, ako sa viezla taxíkom z Prešova do Košíc. Taxikár ju vysadil na parkovisku oproti nemocnici. Ona mu zaplatila a on odišiel. Problém bol však v tom, že medzi nemocnicou a parkoviskom bola štvorprúdová cesta. Ak to mám vyjadriť jej slovami: “Videla som tú nemocnicu, ale nevedela som sa do nej sama dostať”. Našťastie si ju všimol jeden pán, ako tam stojí so slzami v očiach a pomohol jej prejsť cez cestu až do nemocnice.

Nosnou myšlienkou Novodobej sanitky je, práve pomôcť takýmto ľuďom a nenechať ich niekde stáť osamotených bez pomoci.

Čo by ste odporúčali ľuďom, ktorí snívajú o vlastnom biznise, ale boja sa do toho pustiť?

Na Slovensku je podnikanie naozaj veľmi tažké. Ak však máte jasnú predstavu o tom, čo chcete robiť a veríte svojej myšlienke, tak prečo nie. Prináša to riziko, ale bez neho to asi nepôjde. Ak si chcete splniť svoj sen, tak smelo do toho. Držím všetkým prsty.

Zdroj fotografií: Archív Vlastimil Artim

Už ste čítali?

Slovenský Vatikán a jeho 3 NAJ

Spišská Kapitula, cirkevné starobylé mestečko nazývané aj slovenským “Vatikánom”, ukrýva niekoľko “NAJ”.

Daniel Straka: Prostredníctvom rozprávok približujeme deťom národné korene

Herec, pedagóg, spoluzakladateľ a umelecký vedúci divadla pre deti Cililing.

Vandrovanie s cieľom a nie jedným

Ak milujete turistiku, túlanie sa horami a prírodou, viete, že vaša trasa musí mať cieľ. Cieľ, na ktorý keď dorazíte, môžete si povedať: “Dal(a) som to.”

Top