MilujemeVychod - Ringov kaštieľ alebo šľachtická stavba, ktorá na Slovensku nemá obdobu

Ringov kaštieľ alebo šľachtická stavba, ktorá na Slovensku nemá obdobu

Miesta

Zdieľaj 49.128096, 21.041627

Niekedy sa stane, že pri našej “výprave” sa úplne neplánovane ocitneme na mieste, kde sme pôvodne nemali v úmysle vôbec ísť. To miesto nás zaujme na prvý pohľad a my zrazu zastavujeme, vystupujeme z auta, berieme foťák. A tak to bolo aj pri tejto budove, ktorú sme z cesty zbadali v Pečovskej Novej Vsi (okr. Sabinov) pri našom výletiku do obce Ľutina.

Ringov kaštieľ
Ringov kaštieľ

Prístupovou cestou, ktorá vedie pomedzi domy, sa peši dostávame až k tajomnému objektu, ktorého strechu sme videli už z diaľky. Brána otvorená. Máme šťastie. Na záhrade stretávame manžela pani majiteľky tohto na prvý pohľad (a bohužiaľ aj na druhý a tretí) zabudnutého miesta. Dozvedáme sa, že tento kaštieľ má vyše štyristo rokov, žiaľ, finančné prostriedky na jeho úplnú rekonštrukciu nie sú. Robiť niečo také z vlastných finančných zdrojov je, pochopiteľne, nad sily jeho majiteľov. Podarilo sa im nechať opraviť aspoň strechu, aby nevznikali ďalšie škody.


Nad jedným oknom je obrovská diera. “Pamiatka” z druhej svetovej vojny. Okolie je pekne upravené, vyčistené, trávnik pokosený, vzadu veľká záhrada z jednej strany obohnaná kamenným múrom. Len tá budova….

Urobíme pár fotiek, odchádzame, zatváreme za sebou bráničku. Rozmýšľam, ako to mohlo vyzerať v minulosti. Ako by to mohlo vyzerať dnes, keby… Keby sa takéto pamiatky, ktoré by nám inde závideli, nenechávali napospas svojmu osudu, a len a len na pleciach ľudí, ktorí robia všetko pre ich záchranu, ale niekedy to skrátka nestačí.

Ringov kaštieľ
Ringov kaštieľ
Ringov kaštieľ
Ringov kaštieľ

Šľachtická stavba, ktorá na Slovensku nemá obdobu


Ringov kaštieľ

Tento objekt známy ako “Ringov kaštieľ” vznikol najskôr v rokoch 1556-63. Na tráme stropu kaštieľa sa zachoval nápis s dátumom 20. 6. 1649, čo je na jednej strane zatiaľ jediným absolútnym datovacím prvkom a na strane druhej, by predstavoval druhú stavebnú fázu, resp. opravu objektu. Z obranných prvkov kaštieľa sa zachovala mohutná nárožná veža a dodnes viditeľné strieľne. Na voľnom priestranstve okolo objektu je možné predpokladať aj ďalšie obranné prvky (napr. priekopu). Už v krátkom čase po ukončení výstavby sa pravdepodobne statické poruchy kaštieľa prejavovali odklánaním sa tejto časti objektu. Kaštieľ robí veľmi vzácnym skutočnosť, že si takmer úplne zachoval svoju renesančnú autentickú podobu. Je významným reprezentantom ojedinelého dispozičného typu obytno-obranného panského sídla. Podobné stavby je potrebné hľadať až v zahraničí, napr. v Maďarsku. V súčasnosti viditeľne chátra a nie je prístupný verejnosti.

Foto: Anna Revická
Zdroj info: www.pamiatkynaslovensku.sk, www.korzar.sme.sk

Už ste čítali?

Lukáš Tabák: Školský systém by mal reagovať na dnešnú dobu a prinášať viac inovácií

Lukáš so spolužiakmi vytvoril jedinečný produkt, s ktorým reprezentovali Slovensko v Bruseli na medzinárodnej súťaži Najlepšia študentská firma roka 2017.

Miroslava Peťovská: Človek si musí nájsť to, čo ho hreje pri srdci

Dobrovoľníctvo prinieslo Mirke iný pohľad na svet.

Príďte diskutovať o deviatich zaujímavých filmoch

V Košiciach v kine Úsmev sa budú premietať dokumenty o Rómoch, ktorí sa rozhodli robiť niečo pre seba a pre druhých.

Top