MilujemeVychod - Zaujímavý výtvarný dialóg v galérii v Caraffovej väznici

Zaujímavý výtvarný dialóg v galérii v Caraffovej väznici

Kultúra

Zdieľaj

Galéria v Caraffovej väznici v Prešove pripravuje výstavu Natura vulgaris - spoločnú výstavu absolventov Akadémie umení v Banskej Bystrici Jána Juhaniaka a Adriány Vančovej. Prezentuje ich spoločné strety myšlienok, predstavuje výtvarný dialóg medzi autormi, medzi prírodou a človekom, medzi realitou a snovosťou.

Kurátor výstavy Peter Janáčik tvrdí, že príroda, ktorej interpretácie a reprodukcie sú nekonečné, neustále vábi pozornosť výtvarníkov. A v tejto výstave svet prírody zohráva hlavný motív.

"Vančová rojčivo zobrazuje krajinu, ktorá tvorí kulisu k jej osobným citlivým príbehom, alebo zachytáva jej holú autentickú impresiu. Pozvoľne presahuje médium fotky do performance a inštalácií. Zachytáva situácie, ktoré utvárajú osoby okolo nej, a v ktorých je zároveň i ona samotná. Meritom Vančovej prác sa stáva príroda s vnútornými a vonkajšími krajinami. Duchovná rovina bytia predstavuje prioritu nad hmotnou existenciou," dodáva kurátor.

Podľa jeho slov sa predmetom pozorovania v konečnom dôsledku nestáva len človek, ale aj priestor v ktorom žije.

Janáčik prezrádza, že Juhaniakove teritórium je médium koláže a jej presahov.

"Na tejto výstave symbolicky pracuje s "vykostenými" knihami, ktoré stratili informačnú a obsahovú hodnotu. Ostali z nich len relikty informácií, zvyšky z reprodukcií. Knihy, ktoré mali pôvodný prírodovedný obsah, využíva ako objekty k inštalácií a s kritickou hravosťou ich komentuje obrázkami, kolážami, či fotkami. Komentuje tak vzťah človeka k prírode, vzťah reprodukovaných obrázkov prírody so surreálnou nadsázkou. Vytvára tak v prítomnosti nové spojitosti rôznych fragmentov a stavia sa tak k otázkam reprodukovania sveta."

Vernisáž sa uskutoční 23.1.2018 o 17:00 hod v galérii Caraffova väznica v Prešove a potrvá do konca februára.

Už ste čítali?

Talentovaná Michalovčanka zbiera sny svojich kamarátov

Alžbeta Meňkyová vystavuje po Prahe a Ústí nad Labem aj v košickom Fashion Point Café

Kamila Slašťanová: Mapujeme Slovensko v oblasti gastronómie

Projekt menucka.sk, dáva pod jednu strechu menu z rôznych reštaurácií, aby si hladní zákazníci, mohli čo najrýchlejšie vybrať, na čo majú práve chuť.

Helmut Bistika vystavuje do tretice vo Fashion Point Café

Už po tretíkrát sa do košickej kaviarne Fashion Point Café na Mlynskej ulici so svojou tvorbou vrátil výtvarník Helmut Bistika.

Top