MilujemeVychod - Zaujímavý výtvarný dialóg v galérii v Caraffovej väznici

Zaujímavý výtvarný dialóg v galérii v Caraffovej väznici

Kultúra

Zdieľaj

Galéria v Caraffovej väznici v Prešove pripravuje výstavu Natura vulgaris - spoločnú výstavu absolventov Akadémie umení v Banskej Bystrici Jána Juhaniaka a Adriány Vančovej. Prezentuje ich spoločné strety myšlienok, predstavuje výtvarný dialóg medzi autormi, medzi prírodou a človekom, medzi realitou a snovosťou.

Kurátor výstavy Peter Janáčik tvrdí, že príroda, ktorej interpretácie a reprodukcie sú nekonečné, neustále vábi pozornosť výtvarníkov. A v tejto výstave svet prírody zohráva hlavný motív.

"Vančová rojčivo zobrazuje krajinu, ktorá tvorí kulisu k jej osobným citlivým príbehom, alebo zachytáva jej holú autentickú impresiu. Pozvoľne presahuje médium fotky do performance a inštalácií. Zachytáva situácie, ktoré utvárajú osoby okolo nej, a v ktorých je zároveň i ona samotná. Meritom Vančovej prác sa stáva príroda s vnútornými a vonkajšími krajinami. Duchovná rovina bytia predstavuje prioritu nad hmotnou existenciou," dodáva kurátor.

Podľa jeho slov sa predmetom pozorovania v konečnom dôsledku nestáva len človek, ale aj priestor v ktorom žije.

Janáčik prezrádza, že Juhaniakove teritórium je médium koláže a jej presahov.

"Na tejto výstave symbolicky pracuje s "vykostenými" knihami, ktoré stratili informačnú a obsahovú hodnotu. Ostali z nich len relikty informácií, zvyšky z reprodukcií. Knihy, ktoré mali pôvodný prírodovedný obsah, využíva ako objekty k inštalácií a s kritickou hravosťou ich komentuje obrázkami, kolážami, či fotkami. Komentuje tak vzťah človeka k prírode, vzťah reprodukovaných obrázkov prírody so surreálnou nadsázkou. Vytvára tak v prítomnosti nové spojitosti rôznych fragmentov a stavia sa tak k otázkam reprodukovania sveta."

Vernisáž sa uskutoční 23.1.2018 o 17:00 hod v galérii Caraffova väznica v Prešove a potrvá do konca februára.

Už ste čítali?

V Košiciach sa predstaví Asterix, Obelix i budúci starosta

Nový slovenský muzikál sa narodil v Paríži

Košický fotograf Juraj Fleischer prichádza s novou autorskou výstavou

Napriek tomu, že fotografiu študovať nechcel a pracoval radšej ako rušňovodič, venuje sa jej celý život a stal sa legendou.

URIAH HEEP vydávajú nový album a hlásia návrat do Košíc po dvanástich rokoch!

Koncertná stávka na istotu známa ako URIAH HEEP sa po dvanástich rokoch vráti s novým programom do Košíc.

Top