MilujemeVychod - Kamenický hrad. Raz v ňom sídlila šľachta, inokedy zbojníci

Kamenický hrad. Raz v ňom sídlila šľachta, inokedy zbojníci

Miesta

Zdieľaj 49.195671, 20.970132

Málokto vie, že severne od Lipian, nad obcou Kamenica ležia ruiny Kamenického hradu. Od hlavnej cesty ho poriadne nie je ani vidieť, javí sa skôr iba ako kopec.

Jedna z možných turistických trás vedie z obce Lúčky - Potoky (žltá značka). Mierne stúpanie do kopca je skôr prechádzkou, zvládnu to aj rodiny s malými deťmi. Odmenou vám bude úchvatný výhľad na okolie, na hrebeň Čergova a časti Spišsko-šarišského medzihoria.

Kamenický hrad je svojou rozlohou trinástym najväčším na Slovensku.


Raz v ňom sídlila šľachta, inokedy zbojníci

Prvá priama písomná zmienka o hrade Kamenica pochádza z roku 1306. Okolie hradu bolo kráľovským poľovným revírom. Je pravdepodobné, že slúžil ako miesto, kde sa kráľ uchýlil po poľovačke. V priebehu svojej histórie vystriedal viacero majiteľov. Raz v ňom sídlila šľachta, inokedy zbojníci. Poslednou majiteľkou hradu Kamenica bola Anna Tarczay - Drugethová, manželka Juraja Drugetha. Zúčastnila sa na sprisahaní proti Ferdinandovi Habsburskému a odmietla vydať hrad. Keďže hrad “nekráčal s vtedajšou dobou”, nedisponoval najnovšími zbraňami. 16. júla 1556 bol dobytý a rozstrieľaný. Anna Tarczay bola vyhnaná a až do smrti žila osamotená v kaštieli v Mošurove.


Hrad už nebol nikdy opravený. Jeho skazu dovŕšila rodina Tahy, ktorá na postavenie liehovaru v Lúčke použila materiál z múrov hradu. Zub času a fakt, že materiál z ruín používali aj ľudia z podhradia ako stavebný materiál, sa podpísali pod to, že z hradu dnes ostali už len zvyšky hradieb.


Povesť o krutom pánovi Kamenického hradu

Ku Kamenickému hradu sa viaže povesť, ktorá hovorí o krutom pánovi a jeho synovi, ktorý bol povahovo presným opakom svojho otca. Zamiloval sa do sedliackeho dievčaťa Helenky, no na rozkaz svojho otca sa musel oženiť s dcérou pána susedného hradu.

“Na hrade sú všetky okná osvetlené. Hudba znie, tancuje sa a spieva... Slávi sa zasnúbenie nešťastného hradného syna s krásnou dcérou pána súsedného hradu. Syn je bledý a mĺkvy. Na otázky svojej snúbenice odpovedá roztržito. Jeho myšlienky sú u krásnej Helenky, ktorá práve teraz stojí na vysokom bradle a uprene, so zaslzeným zrakom pozerá do osvetlených hradných okien. Uzrela tvár milovaného mládenca a vidí ho... vidí..., ako ho jeho snúbenica objíma...”

Celú povesť si môžete prečítať na portáli o.z. Kamenná veža, ktoré sa v súčasnosti podieľa na záchrane tejto kultúrnej pamiatky.

Autor foto: Sylvia Mariňáková
Zdroj info: www.kamennaveza.sk

Už ste čítali?

Jedinečná zážitková výstava Leonardium prichádza do Prešova

Výstava inšpirujúca deti aj dospelých, dáva návštevníkom príležitosť zoznámiť sa s Leonardovými vynálezmi, umením a vedeckou prácou hravou a pútavou formou.

Peter Čižmár pozval na Slovensko unikátne poľské divadlo

Unikátne predstavenie Teatra NN z poľského Lublinu sa uskutoční v Divadle Kontra v Spišskej Novej Vsi.

Veselo o tom ako sa Róm prepašoval do majority

František Balog prichádza so svojou prvou autorskou monodrámou

Top