MilujemeVychod - Lukáš Tabák: Školský systém by mal reagovať na dnešnú dobu a prinášať viac inovácií

Lukáš Tabák: Školský systém by mal reagovať na dnešnú dobu a prinášať viac inovácií

Ľudia / Anna Revická

Zdieľaj

Lukáš sa narodil v Košiciach, kde študuje na Gymnáziu Poštová 9. Miluje športové aktivity, cestovanie, spoznávanie nových ľudí, avšak momentálne jeho najväčšie záujmy smerujú k oblasti podnikania. Spolu so svojimi spolužiakmi vytvoril v rámci školskej firmy produkt CoRE - Coffee Ready To Eat. Je to nový spôsob konzumácie kávy, pri ktorom svoju dennú dávku nevypijete ale zjete. S týmto nápadom študenti reprezentovali Slovensko v Bruseli na medzinárodnej súťaži Najlepšia študentská firma roka 2017. V budúcnosti by Lukáš rád študoval biznis v Anglicku.

Na vašej škole si máte možnosť vybrať ako jeden z voliteľných predmetov Aplikovanú ekonómiu. Vďaka tomu ste spolu so spolužiakmi založili vlastnú firmu Assum. Čomu sa venuje vaša firma?

Naša firma Assum priniesla na trh nový revolučný spôsob konzumácie kávy. CoRE - Coffee Ready To Eat je kávový produkt, ktorý nie je potrebné zalievať či inak pripravovať, pretože ho môžete konzumovať priamo po vybratí z obalu.

Keď si povedal o tomto pláne rodičom a priateľom, aké boli ich reakcie?

Zo strany rodičov aj priateľov sme cítili veľkú podporu a pomoc pri mnohých ťažkostiach. Pomohli nám pri maličkostiach ako česanie vlasov na veľtrh až po nadobudnutie nových biznis kontaktov. Sme veľmi radi, že aj oni brali našu firmu ako užitočnú skúsenosť do života.

CoRE

Koľkí ste na tom pracovali a ako ste mali rozdelené úlohy?

V našej študentskej firme pôsobilo 12 študentov. Každý z nás mal vlastnú funkciu a s ňou spojené povinnosti. Na čele firmy stál prezident a štyria viceprezidenti, ktorí boli hlavami svojich oddelení. Vo firme ste okrem viceprezidentov pre marketing, výrobu, financie a ľudské zdroje mohli nájsť aj grafika, reklamného stratéga, účtovníka či logistu. Firma bola riadená najmä prezidentom a viceprezidentmi, no na mnohých rozhodnutiach sa podieľali všetci zamestnanci.

Čo bolo na celom procese najťažšie? Čo by si s dnešnými skúsenosťami urobil inak?

Najťažší bol práve začiatok nášho fungovania. Keďže náš produkt bol novinkou na trhu, neexistoval žiaden recept či návod, ktorým by sme sa mohli riadiť. Samotný vývoj receptúry a výrobného postupu nám zabral najviac času, s našimi terajšími skúsenosťami by nám to šlo rozhodne ľahšie.

Ako sa pozeráš na tieto prekážky s odstupom času? Išiel by si do toho opäť?

Každá prekážka či problém nás na chvíľu zabrzdili a niekedy aj demotivovali. Spoločne sa nám však podarilo všetky prekážky otočiť na výzvy, ktoré nás v konečnom dôsledku obohatili a posunuli bližšie k dosiahnutiu našich cieľov. Ak by som opäť mal túto jedinečnú možnosť, určite by som ani chvíľku neváhal a hneď by som sa zapojil.

Aký je ďalší vývoj tohto nápadu? Viem si CoRE niekde kúpiť?

Keďže projekt študentskej spoločnosti trvá iba jeden rok, museli sme našu firmu zlikvidovať. Momentálne však zakladáme vlastnú reálnu spoločnosť a CoRE tak bude onedlho opäť v predaji. :-)

S CoRE ste minulého roku reprezentovali Slovensko aj na medzinárodnej súťaži v Bruseli. Čo dala tímu táto skúsenosť?

Finále v Bruseli bolo pre nás skvelou skúsenosťou. Stretli sme sa s mnohými inšpiratívnymi ľuďmi z biznisu, získali sme cenné rady a kontakty, zlepšili sme si úroveň angličtiny a zažili sme neopakovateľnú atmosféru medzinárodného veľtrhu.

CoRE

Aký prínos majú pre študentov takéto predmety na školách?

Predmety ako je Aplikovaná ekonómia pomáhajú študentom rozšíriť si vedomosti a zároveň rozvinúť svoje zručnosti. Počas fungovania tohto projektu sme sa naučili pracovať v tíme, rozumne si rozdeľovať čas a úlohy, odprezentovať vlastné názory či získavať nové kontakty. Každý z nás dospel, nadobudol zodpovednosť a mnohí zistili akým smerom sa chcú ďalej v živote uberať.

Čo by sa podľa teba mohlo na našom školskom systéme zmeniť?

V našom vyučovacom procese chýba dôraz na rozvoj praktických zručností, a preto by som ocenil, ak by sme popustili od memorovania a zamerali sa skôr na individuálny rozvoj študentov. Myslím si, že školský systém by mal reagovať na dnešnú dobu a prinášať viac inovácií.

Chceme sa poďakovať všetkým, ktorí nám veria a podporujú nás. Dúfame, že našim príbehom a tvrdou prácou inšpirujeme ďalších šikovných študentov.

Foto: archív Lukáš Tabák

Už ste čítali?

Daniel Straka: Prostredníctvom rozprávok približujeme deťom národné korene

Herec, pedagóg, spoluzakladateľ a umelecký vedúci divadla pre deti Cililing.

Slovenský Vatikán a jeho 3 NAJ

Spišská Kapitula, cirkevné starobylé mestečko nazývané aj slovenským “Vatikánom”, ukrýva niekoľko “NAJ”.

Vandrovanie s cieľom a nie jedným

Ak milujete turistiku, túlanie sa horami a prírodou, viete, že vaša trasa musí mať cieľ. Cieľ, na ktorý keď dorazíte, môžete si povedať: “Dal(a) som to.”

Top