MilujemeVychod - Svetový unikát, o ktorom ani netušíme, že ho máme priamo pod nosom

Svetový unikát, o ktorom ani netušíme, že ho máme priamo pod nosom

Miesta / Anna Revická

Zdieľaj 48.904161, 21.460970

Pomaly sa stáva akýmsi nepísaným pravidlom, že zahraničie poznáme lepšie ako náš domov. To, že aj na východnom Slovensku máme miesta svetového významu, si niekedy ani neuvedomíme. Jedným z takýchto miest, ktoré si zaslúži našu pozornosť sú aj Slovenské opálové bane.


Nachádzajú sa pri Prešove medzi obcami Zlatá Baňa a Červenica. Sú to najstaršie opálové bane na svete a jediné opálové bane na našom kontinente. Prvá písomná zmienka o obci Červenica (Vörösvágás) spojená s opálom, je z roku 1409. Bane boli kvôli drahému opálu známe po celom svete už od konca 16. storočia. Avšak podľa niektorých zdrojov, história ťažby drahého opálu v Dubníku, siaha až do Rímskej ríše.

Slovenské opálové bane až do objavenia nálezísk opálu v Mexiku a Austrálii v 19. storočí boli jedinou lokalitou na svete, kde sa tento polodrahokam ťažil. Staré banské diela zatvorili v roku 1922, kedy bola zrušená aj ťažba drahého opálu.

Až v roku 2012 sa ťažba opäť obnovila. V lete roku 2015 baňu otvorili aj pre návštevníkov.

Banské chodby majú celkovo cca 24 km a 17 horizontov, z ktorých je 5 zaplavených. V súčasnosti sa na tomto mieste prevádzkuje aj profesionálne technické potápanie. V bani je stála teplota 4 – 6 °C.


Momentálne je sprístupnených 1,2 km starých banských chodieb a prehliadková trasa trvá cca 45 – 60 min. Návštevníci majú možnosť vidieť vzorky opálov, rozličných minerálov, banské svietidlá, vozíky a nástroje používané baníkmi pred 100 rokmi.

Taktiež, najväčší opál na svete, nazývaný Harlekýn, našli v roku 1775 práve v týchto baniach. Vážil 594 g (niektoré zdroje uvádzajú až 607g) a ohodnotili ho na 700 tisíc holandských guldenov. Dnes je uložený v prírodovednom múzeu vo Viedni.

Toto územie má aj svoju typickú faunu. V roku 1964 boli tieto opálové bane vyhlásené za chránené nálezisko zimujúcich netopierov. Odhaduje sa, že pod zemou na Dubníku zimuje asi 3 000 kusov netopierov z 12 druhov, čo je ich najväčšie zimovisko na Slovensku vôbec. Z celkového pohľadu zimuje na tomto území asi 30 % vzácnych netopierov z územia celého Slovenska.

zdroj info a foto: www.opalovebane.com

Už ste čítali?

Gabriel Oprendek: V podnikaní myslite vo veľkom

Gabriel spolu s bratom Radoslavom boli jednými z prvých, ktorí vyplnili dieru na slovenskom trhu a začali s vlastnou výrobou remeselného cideru.

Košického fotografa Tibora Kováča ocenili prestížnou cenou

Cenou Ústavu pro studium totalitních režimů za svobodu, demokracii a lidská práva bol ocenený vyznamý košický fotograf Tibor Kováč.

V Košiciach vznikla rocková verzia slovenskej hymny

Kapela Metalinda dala slovenskej hymne štýlový rockový kabát a pred niekoľkými dňami ju takto ponúkla svojim fanúšikom.

Top